Vernisáž dvou výstav v Arcibiskupském zámku v Kroměříži

7.6.2018, 16:00 – 23:59

Výstava představí části knihovny biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna. Vedle svazků, které si přivezl ze Salcburku, uvidí návštěvníci také vybrané knihy oborů teologie, právo, lékařství a svobodná umění. 

Cena vstupenky: vstup zdarma, , ,  Kč

Knihovna biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna

Obrazárna Arcibiskupského zámku

Vystaveny budou také publikace uměleckého rázu, které sloužily jako inspirační vzor pro Lichtensteinovy umělecké objednávky. Knižní kolekci doprovodí grafické listy reprodukující výzdobu římských paláců a také ukázky několika dobových knihoven. Papírové exponáty doplní globy, antické busty a dobové měřicí přístroje.

Výstava potrvá do 28. 10. 2018

 

 

Kabinet hudby II. – Kapela biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna

Zámecká knihovna

Instalace Kabinet hudby II. prezentuje kroměřížskou kapelu olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna fungující ve druhé polovině 17. století. Bohatostí repertoáru i dobře vybaveným instrumentářem, pokud můžeme hodnotit z dochovaných inventářů hudebních nástrojů, se kapela zařadila mezi nejvýznamnější hudební instituce v českých zemích v pobělohorském období. Vystavené hudebniny, které jsou dnes uchovány v hudebním archivu, představují osobnosti spojené s činností kapely i jejím repertoárem.