Výstava V oplatce jsi všecek tajně ve Strahovském klášteře

15.3.2018, 17:00 – 20.5.2018, 23:59

Výstavu V oplatce jsi všechen tajně s podtitulem Podoby eucharistického Krista ve vizuální kultuře můžete navštívit v zimním reflektáři Strahovského kláštera od 15. března do 20. května 2018. 

Cena vstupenky: , , ,  Kč
Výstava V oplatce jsi všecek tajně ve Strahovském klášteře

Ve čtvrtek 15. března v 17 hodin se uskuteční zahájení výstavy, na němž promluví Michael Josef Pojezdný, O.Praem, opat strahovský a spoluautorka výstavy Michaela Ottová, chybět nebude ani doprovodný hudební program.

Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc, Západočeskou galerií v Plzni a Královskou kanonií premonstrátů na Strahově. V oplatce je všecek tajně je citací verše z tzv. Kunhutiny modlitby, české veršované skladby z doby kolem r. 1300, věnované oslavě mysteria eucharistie a zaznamenané v breviáři svatojiřské abatyše Kunhuty, dcery Přemysla Otakara II. Výstava a doprovodná publikace sledují podobu úcty ke svátosti oltářní, jak se projevovala v křesťanském umění a v reflexi této tematiky v umění dvacátého století. Tato úcta, rostoucí od druhé poloviny třináctého století a kulminující v Českých zemích v obdobích kolem roku 1400 a 1500, se stala jedním z klíčových témat evropské kultury a našla výraz v pestré škále děl různých uměleckých druhů a typů. Na výstavě jsou tak zastoupena díla malířská, sochařská i práce uměleckého řemesla. Přestože její těžiště spočívá zejména v exponátech z období pozdního středověku, instalaci významně doplňují vybraná díla z doby baroka a 20. století. Právě v českém umění minulého století toto téma pozoruhodně silně rezonovalo. Dokládají to práce například Františka Bílka, Jana Zrzavého, Bohuslava Reynka, Vojmíra Vokolka nebo Ivana Sobotky.