Přivítání tří nových publikací z ediční činnosti NPÚ v Českých Budějovicích

24.1.2018, 10:00 – 23:59

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Českých Budějovicích vydává na počátku roku 2018 hned tři nové publikace.

Cena vstupenky: vstup volný, , ,  Kč
Přivítání tří nových publikací z ediční činnosti NPÚ v Českých Budějovicích

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Českých Budějovicích vydává na počátku roku 2018 hned tři nové publikace.

Autoři představí knihy ve středu 24. ledna 2018 v 10 hodin v přednáškovém sále NPÚ na Senovážném nám. 6 v Českých Budějovicích.

Těšit se můžete na tyto knižní novinky:

Anotace: Bývalý českobudějovický konvent dominikánů s kostelem Obětování Panny Marie, jehož areál později sloužil piaristům a redemptoristům, představuje jednu nejvýznamnějších architektonických a historických památek jižních Čech. Soubor jeho budov tvoří nejen dominantu v historickém jádru městské památkové rezervace, ale i uzlový bod v paměti městského organismu, s jehož vznikem a osudy je pevně svázán – mimo jiné i jako místo úcty k mariánské ochránkyni města, gotickému obrazu Panny Marie Klasové. Kniha se snaží zachytit „celý příběh“ areálu historických staveb od jejich počátků ve 13. století až po současnost.

Svým pojetím, metodickou výzbrojí a mimo jiné i využitím 3D modelů jednotlivých fází vývoje podoby areálu publikace navazuje na obdobně koncipovanou knihu Katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích (2014).

 

Anotace: Páni z Hradce patřili ve středověku a raném novověku mezi nejmocnější šlechtu Českého království. Autoři knihy na příkladu pozůstatků kachlových kamen přemýšlejí o možnostech archeologie při výzkumu životního stylu a myšlenkového světa obyvatel hradu a města v pozdním středověku. Jednu ze dvou sbírek gotických kamnových kachlů, které jsou v knize prezentovány, spravuje Národní památkový ústav. Soubor byl získán při archeologickém výzkumu hradu v letech 1975–1993. Jeho výsledky dosud nebyly publikovány, kniha proto představuje první splátku tohoto dlouholetého dluhu.

 

Anotace: Svébytný krajinný ráz Třeboňska a Hlubocka formovalo od šedesátých let 17. století deset generací rodu Schwarzenbergů. Vedle rozsáhlých úprav noblesních schwarzenberských sídel zde v průběhu tří staletí vznikalo množství kostelů, kaplí, panských dvorů, hospodářských a správních objektů, mysliven, hájoven, božích muk či památníků.  Patnáct autorů interpretuje dominanty této krajiny i její "lidský rozměr" v průběhu 17. – 20. století. 

Těšíme se na setkání s Vámi.