Mezinárodní den archeologie IV. ročník v Praze

21.10.2017, 10:00 – 16:00

Mezinárodní den archeologie se bude slavit v České republice v sobotu 21. října 2017, a to již počtvrté! Pražské územní pracoviště NPÚ se k němu potřetí připojuje!

Cena vstupenky: zdarma, , ,  Kč
Mezinárodní den archeologie IV. ročník v Praze

Třetí říjnová sobota bude opět zasvěcena nahlédnutí do archeologie a věd s ní spojených. Centrální místo, kde najdete většinu zúčastněných pražských archeologických institucí, vznikne na jeden den od 10:00 do 16:00 v prostorách Karolina, hlavního sídla Univerzity Karlovy v Celetné ulici 20, kde budete moci najít i stánek našeho pracoviště NPÚ s publikacemi a postery s informacemi z výzkumů. Jednotlivé instituce a jejich oddělení se pokusí poodhalit zájemcům své postupy a metody, které používají při objasňování archeologických dějů.

Odpoledne na stejném místě, ve 13:00 v klubu K4, proběhne moderovaný rozhovor s Jiřím Bartoškou, který zavzpomíná na natáčení trilogie pravěkých filmů „Osada Havranů“, „Na veliké řece“ a „Volání rodu“, od jejichž uvedení na plátna kin právě letos uběhne 40 let.

K akci v areálu Karolina se připojuje také oddělení archeologie generálního ředitelství NPÚ, které se bude zároveň podílet na přednáškovém bloku "archeologických jednohubek", pro něž si připravili nové zajímavosti z výzkumu zaniklých skláren anebo k tématu recentní (současné) archeologie. Celkem 23 minipřednášek se budou konat v blocích v 11, 13 a 15 hodin a díky videomostům se jich budou moci účastnit archeologové z Egypta či ze Slovenska.

 

Pouze pro návštěvníky akce v Celetné ulici bude připravena nabídka zdarma navštívit Zahrady pod Pražským hradem ve správě NPÚ. K volnému vstupu je zapotřebí si vyzvednout 21. 10. vstupenku v Celetné 20 !

 

Co je mezinárodní den archeologie a proč se koná?

Mezinárodní den archeologie (MDA) je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu různé archeologické organizace napříč celým světem nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Může mít podobu archeologického festivalu pro rodiny, návštěvy archeologické lokality, cvičných vykopávek, přednášek nebo návštěvy archeologa ve škole. Každopádně aktivity a zábavné programy Mezinárodního dne archeologie jsou příležitostí, abyste v sobě i vy objevili vášeň pro minulost.

Organizací MDA archeologové usilují o zvýšení povědomí o archeologii tím, že veřejnosti nabízejí možnost zapojení do mnoha různých aktivit. Hlavně je ale MDA oslavou archeologie a zdůrazňuje myšlenku, že archeologie je všude kolem nás.

Poprvé byl slaven v USA v roce 2011, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se MDA poprvé konal i v České republice.

Program Mezinárodního dne archeologie 2017 pro celou republiku najdete na adrese http://denarcheologie.cz/ a odkazy na jednotlivé akce po celé ČR lze získat také v Google mapě. Ještě více se dozvíte na Facebooku.

Všichni nadšenci do archeologie a věd s ní spojených jsou srdečně vítáni!