Holašovice v kontextu jihočeské venkovské architekury

7.10.2017, 23:59 – 31.10.2017, 23:59
  • Výstava se koná ve dnech 7. - 31. října 2017
  • Místo konání: radniční výstavní síň, nám. Přemysla Otakara II., České Budějovice
  • Výstavní projekt vznikl za finanční podpory Ministerstva kultury z programu Podpora pro památky UNESCO.
  • Spolupořadatelem akce je Statutární město České Budějovice.

V roce 2018 slaví Holašovice 20 let od zápisu na Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO.  V souvislosti s tímto výročím připravil Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Českých Budějovicích výstavu, která na dvaceti výstavních panelech přibližuje především Holašovice ale také rozmanitost jihočeské venkovské architektury v jednotlivých regionech.

Vedle tradiční blatské architektury představuje typické ukázky zděných staveb na Písecku, Strakonicku, Třeboňsku a Jindřichohradecku, špýcharové domy na Doudlebsku, vierkanty na Novohradsku a Českokrumlovsku a různé typy roubených a poloroubených staveb širšího prostředí Šumavy a Pošumaví a severního Písecka.

Součástí výstavy je řada trojrozměrných modelů typických venkovských usedlostí a chalup. Zejména pro žáky a studenty škol a pro rodiny s dětmi je připraven dřevěný interaktivní model, ze kterého si mohou sestavit usedlost podle vlastní fantazie a zároveň poznat funkci a stavební vývoj jednotlivých částí venkovského stavení. Digitální model pak umožní virtuální prohlídku typické holašovické usedlosti.

K výstavě bude vydán obsáhlý katalog s mnoha obrazovými přílohami. Dostupný bude od konce října 2017.

Těšíme se na vaši návštěvu.