Scénické kantáty Tři ženy - tři ženy v divadle zámku Valtice

2.9.2017, 18:00 – 23:59

Jako základní kostra projektu byly vybrány tři kantáty, jejichž hrdinky se ocitly ve zlomové  životní situaci a hledají z ní východisko nebo se snaží s ní vyrovnat.

Cena vstupenky: 200 - 800,- Kč, , ,  Kč

Tři ženy – tři osudy

Scénické ztvárnění kantát Georga Friedricha Händela:

Armida abbandonata

Agrippina condotta a morire

La Lucrezia

Cílová skupina: široká kulturní veřejnost, příznivci staré hudby, příznivci moderního hudebního divadla

TŘI ŽENY – TŘI OSUDY

Jako základní kostra projektu byly vybrány tři kantáty, jejichž hrdinky se ocitly ve zlomové  životní situaci a hledají z ní východisko nebo se snaží s ní vyrovnat. Jedná se  o nadčasová a dnes velmi aktuální genderová témata, která oslovují moderní společnost.

La Lucrezia: ŽENA znásilněná

Agrippina condotta a morire: ŽENA matka a milenka

Armida abbandonata: ŽENA zrazená v lásce

SCÉNICKÁ KONCEPCE: INTIMNÍ DRAMA

Tato díla nevyžadují komplikované scénické  prostředky, i jejich nástrojové obsazení je prosté – lidský hlas, doprovodné  continu a příležitostně jeden či dva obligátní nástroje (housle, flétna, hoboj). To umožňuje vytvoření jedinečné intimní atmosféry při provedení. Tým, který se na  projektu podílí, se  dlouhodobě  věnuje autentické interpretaci hudby, aniž  by vytvářel pouhé muzeální exponáty. Snahou je předvést dnešnímu publiku tato barokní díla v živé a přitažlivé podobě.  

TÉMA A KONCEPT

Jedna z evolučních teorií říká, že vývoj lidstva se pohybuje po spirále směrem vzhůru. Paradoxně to, co se vyvíjí, jsou především technologie, člověk ve své podstatě zůstává  stále stejný. Po tisíciletí nás provázejí  a pohání ty stejné emoce a touhy. Každé ohlédnutí do naší historie a především do umění je důkazem, že na této teorii  něco je. Technologie kolem  nás jsou vyspělejší, ale my se smějeme a pláčeme pořád stejně…

DRAMATURGICKÉ VÝCHODISKO

Dílo Georga Friedricha Händela zažívá v posledních desetiletích po celém světě renesanci. I v České republice se Händelovy skladby objevují na repertoáru stále častěji, pozornost je však věnována spíše dílům rozsáhlejšího charakteru, jako jsou oratoria či orchestrální díla. Händelovy vokální skladby komornějšího charakteru  patří ke spíše opomíjeným, přestože tvoří nesmírně hodnotnou a inspirující část jeho tvorby. Takovými díly jsou i Italské kantáty,  které napsal v  době  svého pobytu v Itálii v letech 1706–1710. Jedná se o  více než  osmdesát kantát, ve kterých mladý skladatel projevil svou výjimečnou melodickou invenci, schopnost dramatického cítění  a zkratky a především hluboké porozumění pro to, co se skrývá v hlubinách lidských duší. Italské kantáty jsou díla, která položila základ k Händelovým jedinečným operám a oratoriím.

Pěvecké obsazení

Armida ​     Andrea Široká

Agrippina   ​Michaela Kuštěková (SR)

Lucrezia​     Stanislava Jirků

cembalo     ​Filip Dvořák

housle​​        v jednání

violone       ​Ján Krigovský (SR)

theorba​      v jednání

dramaturgie, režie​ - Patricie Částková

marketing, produkce​ - Jana Janulíková

 

Vstupenky v cenách od 200,- do 800 Kč (dle místa) k zakoupení na pokladně zámku Valtice či on-line v předprodeji zde .