Výstava sochy v zahradě v Květné a Podzámecké zahradě v Kroměříži

23.6.2017, 23:59 – 30.9.2017, 23:59

Výstava sochy v zahradě v Květné a Podzámecké zahradě v Kroměříži.

Cena vstupenky: , , ,  Kč

Součástí již 8. ročníku výstavy Sochy v zahradě, která se koná v Podzámecké zahradě a veřejných prostorech města, bude výstava něměckého umělce Paula Seitze, který přijel se svou putovní výstavou Friedensmodell Europa. Ta bude k vidění ve Květné zahradě od 23. 6. do 30.  9. 2017. Vernisáž se koná v Podzámecké zahradě 23. 6. od 16.00. Odtud bude zajištěn převoz vláčkem do Květné zahrady na komentovanou prohlídku s autorem.

Friedensmodell Europa

Paul Hermann Seitz (nar. 1930) Dipl. Ing., Dr. rer. hort., zahradní architekt

"Dát šanci míru. Kdo? My! Kdopak jiný", zní krédo Dr. Seitze a jeho evropské putovní výstavy.

Sám autor považuje v té souvislosti za nejdůležitější především lidskou soudržnost, důvěru, víru v boha, toleranci a schopnost se podělit a pomoci. Neexistují žádní cizinci jenom lidé.

Od roku 1992 vede inženýrsko-projekční kancelář se zaměřením na ekologicky citlivé oblasti, publikace a odborné přednášky doma a v cizině. Od roku 2002 funguje jeho kamenická dílna Kreuznacher STONE Art.

Pro svá skulpturální díla používá hlavně pískovec, mramor, travertin a žulu.

Plastiky vytváří z tvárlivé hmoty, jejíž součástí je křemenný písek, vápno, přírodní příměsi a pigmenty. Pojidlem je pucolán. Po ztužení a vybroušení se dokončuje pigmentová povrchová úprava prostřednictvím silicifikace.

V dílech Paula Seitze se prosadil mírně abstraktní styl narativního výtvarného umění (narativní = vyprávějící, oznamující). Výtvor má pozorovatele vtáhnout, možná až pohltit do společného minivesmíru, v němž pak dochází k osobnímu, individuálnímu dokončení ztvárnění díla.

Charakteristické znaky narativního umění jsou jeho jednoduchost, upřímnost a bezeslovná srozumitelnost.

Samozřejmá je i přirozená geneze zpracovávaných témat, která autor prostřednictvím svých prací ztvárňuje. Od prvních skulptur s přírodní tématikou, přes motivy zachycení každodenních místních životních rytmů a zvyklostí, až po díla reflektující vážné historické, církevní a politické aspekty společenského života, které jsou těžištěm výtvarníkovy apelující evropské putovní výstavy "Friedensmodell Europa".