Commedia finita na Křivoklátě

13.7.2017, 20:00 – 23:59

Hru Commedia finita napsala dramatička a překladatelka Viktoria Hradská před třiceti lety kdy pracovala profesně v Akademii věd na úseku dějin českého filosofického myšlení přelomu století.

Cena vstupenky: 250, 220 Kč, , ,  Kč

Viktoria Hradská: Commedia finita
Divadelní společnost Indigo

Nové provedení divadelní hry!
Osud Emy Destinnové se v její hře stal nejen ilustrací „údělu umění v Čechách“, ale zároveň údělu velkých osobností obklopených malostí společnosti. I proto se hra dočkala realizace v e slovenštině, polštině, maďarštině a němčině. Hra byla původně napsána jako monodrama, ale od r. 1985 (Plzeňské divadlo) realizována již mnohokrát téměř výhradně v obsazení čtyř hereček a v této podobě se hraje dodnes. V rozhlasové verzi monodrama ztvárnila Jiřina Jirásková, ale dobová cenzura značnou části textu vyškrtla. Autorka upravila hru před několika lety opět pro monodramatické pojetí přímo pro herečku Janu Trojanovou. Hlavní postava- Ema Destinnová – se na jevišti nikdy neobjeví, vypovídají o ní čtyři průvodkyně jejího života: učitelka zpěvu (ambiciózní pedagogická konkurentka), uklízečka (praktická, přízemní osoba), společnice (rafinovaně vypočítavá mrcha) a komorná (mladá, sobecká dívka). Současné recenze se vzácně shodují, že hra – bohužel – nijak nezestárla. Nadále, i po proudu času, jsme obklopeni stejnými prvky lidského charakteru, odérem závisti, přízemnosti, rafinované vypočítavosti a přidrzlé pragmatičnosti. Možná se dnes jen umíme o něco více smát, než před třiceti lety. Ale na konci představení přichází vědomí, že se smějeme sami sobě.

Hrají: Jana Trojanová, Jiří  Klem a Michael Vykus
Zpěv: Ema Katrovas
Hraje: Duo Instrumo - Monika Bucharová, Štěpán Buchar

Vstupenky:
Předprodej hradního systému - volejte rezervaci tel: +420 313 558 440, nebo pište na: [email protected]
Zde zakoupíte vstupenky s vyznačenou řadou a sedadlem.

Nebo v síti Ticketpro - zde pouze vstupenky v hodnotě 230 Kč a vstupenky nejsou místenkové, sezení vyhrazeno od 3. řady na sedadlech s označením Ticketpro.