Mumie na výstavě "Hrabě Johann Josef Herberstein a jeho cesty po Africe", zámek Libochovice

10.6.2017, 9:00 – 30.9.2017, 17:00

    Výstava souhrnně prezentuje historické fotografie, předměty a úlovky ze sběratelských a loveckých výprav na černý kontinent, které hrabě Johann Josef podnikl v letech 1880 až 1929.

Cena vstupenky: 40,-, , ,  Kč

 

    Expozice je rozdělena do několika volně se prolínajících částí. První dvě nás seznámí s historií hraběcího rodu Herbersteinů a nejvýznamnějšími členy této rodiny. Také odpoví na otázky, jak se rakouský šlechtický rod dostal na zámek Libochovice a jak si jednotlivý dědicové vedli při správě libochovického velkostatku. Vše je prezentováno především prostřednictvím dochovaných fotografií spravovaných hradů, zámků, statků či panského úřednictva nebo služebnictva zámku.

     Další část podrobněji popisuje sběratelskou a cestovatelskou činnost hraběte Jana Josefa Herbersteina. Jsou zde představovány hlavně předměty osobní potřeby používané hrabětem na cestách. Vše doplňují dobové mapy a knihy ze zámecké knihovny a grafické listy ze zámeckého depozitáře, které sloužily jako podklady pro plánování jeho cest.

    Na závěr jsou podrobněji představeny jednotlivé cesty po Africe. Dominují zde preparovaná zvířata a ptáci, nepřehlédnutelné jsou kůže antilop či pardála. Výstavu dále doplňují suvenýry a mnoho dalších věcí jako oštěpy, šípy, štíty, hudební nástroje.  Pozoruhodné jsou také předměty dovezené hrabětem z Egypta, jako hlava 2.500 let staré egyptské mumie, část starověkého sarkofágu, či několik mumifikačních kanop.