Hovory s kastelány: Zahrady pod Pražským hradem

2.5.2017, 17:30 – 23:59

Na květnové přednášce z tradičního cyklu Hovory s kastelány představí kastelánka Helena Špáňová Zahrady pod Pražským hradem. Přednáška se koná přímo v zahradách, setkání účastníků je v 17,30 u vstupu do zahrad z Valdštejnské ulice. Vstup na přednášku je zdarma.

Cena vstupenky: zdarma, , ,  Kč

Jižní svah pod Pražským hradem se utvářel od středověku až do 19. století. Dodnes na něm najdeme stopy gotického opevnění, užitkových zahrad renesančních šlechtických paláců i reprezentativní barokní květinové partery. Krása architektury se tu doplňuje s přírodními zákoutími, členitý terén je doslova posetý fontánami, tajemnými schodišti a průchody. Zahrady poskytují krásné výhledy na centrum Prahy. Přestože jsou zahrady ohraničené Valdštejnskou ulicí, jejich zeleň a atmosféra přechází i do areálu Valdštejnského paláce, Kampy, Vojanových sadů, a spjatě pak navazuje na Letenské sady na jedné straně a na Hradní sady na straně druhé. Mezi pět Palácových zahrad patří zahrada Ledebourská, Malá Pálffyovská zahrada, Kolowratská zahrada, a Malá Furstenberská zahrada.

Generální ředitelství Národního památkového ústavu pokračuje v roce 2017 v již tradičním cyklu přednášek pro veřejnost nazvaném Hovory s kastelány. Vybrané hrady a zámky, zajímavosti z historie i osobní příběhy představí osoby nejpovolanější – správci památek.