Melodie, které milujeme - koncert sopranistky Karolíny Žmolíkové s doprovodem v barokním divadle zámku Valtice

21.7.2017, 17:00 – 23:59

Melodie, které milujeme

Cena vstupenky: , , ,  Kč

 

Karolína Žmolíková - soprán

Šárka Králová - klavír

Jan Rezek - violoncello

 

 

Frederic Loewe - My fair lady - Plácek, Chtěla bych tančit jen

Leonard Bernstein - West side story - Tonight v úpravě pro violoncello a klavír, West side story - I feel pretty

Manuel de Falla – Siete Canciones populares Espanolas – El pano moruno, Seguidilla Murciana, Asturiana, Jota, Nana, Canción, Polo                                                                                               

George Gershwin – Preludium pro klavír

George Gershwin – The man I love, Summer time, I got rhythm

Mark Summer – Julie - O

Franz Lehár – „Es lebt eine Vilja“ z operety Veselá vdova

Giacomo Puccini – Árie Musetty z opery La Bohéme – Quando me´n vo

 

Životopisy

Sopranistka Karolína Žmolíková se narodila v Praze. Začínala v Dětské opeře Praha, se kterou pravidelně vystupovala na různých pražských i zahraničních scénách. V roce 2005 byla přijata ke studiu na Pražské konzervatoři, kde byla její profesorkou MgA. Jiřina Přívratská a kde absolvovala v roce 2011. Nyní dokončila navazující magisterské studium hudební fakulty JAMU, kde byla vedena doc. Zdeňkem Šmukařem. Karolína je vítězkou písňové soutěže Bohuslava Martinů a v roce 2013 získala třetí cenu v Duškově pěvecké soutěži. Několikrát se aktivně zúčastnila pěveckých kurzů operní pěvkyně Dagmar Peckové. Za své největší úspěchy považuje vystoupení ve Španělském sále v Praze, v Requiem za Václava Havla v Pražské křižovatce, na festivalech  Dvořákova Nelahozeves, v Mozartově Requiem s Vernum 2013  Ensemble, opakované koncertní šňůry s Ústřední hudbou armády České republiky, pravidelná vystoupení s Karlovarským a Západočeským symfonickým orchestrem nebo koncerty s kytaristou Lubomírem Brabcem, nebo houslistou Jaroslavem Svěceným. V loňském roce strávila rok na stáži v Salzburgu, kde studovala na známém Mozarteu ve třídě profesorky Aud Kjellaug Tesaker. Na stejné univerzitě bude pokračovat i v tomto roce v rámci postgraduálního studia. Aktuální novinkou je, že v tomto roce měl premiéru její první klip k árii Lascia chio pianga G.F.Händela z opery Rinaldo. 

 

Šárka Králová pochází z Brna, kde od roku 1976 studovala na konzervatoři u prof. J.Hlouškové. Ve studiu klavírní hry pokračovala na JAMU v Brně pod vedením prof. Inessy Janíčkové. Účastnila se mnoha klavírních soutěží z nichž jmenujme např. Beethovenovu klavírní soutěž v Hradci nad Moravicí, kde jí byla udělena 3. cena v mezinárodní kategorii a cena za nejlepší interpretaci české soudobé skladby. Od roku 1987 působí na JAMU v Brně pedagogicky jako klavíristka pro komorní spolupráci. Koncertní činnost rozvíjí ve spolupráci se Státní filharmonií Brno, se souborem Camerata Brno a s celou řadou komorních orchestrů. Spolupracuje s předními sólisty instrumentální a vokální hudby nejen u nás ale i v zahraničí.. Je vyhledávanou komorní doprovazečkou nejrůznějších stylových období. Pianistka svým citlivým klavírním doprovodem na koncertních jevištích podporuje především mladé talenty nové generace.

 

Jan Rezek se narodil v roce 1982 v Karlových Varech, kde se začal učit ve svých šesti letech na violoncello v místní ZUŠ A. Dvořáka. Po maturitě na gymnáziu odešel studovat violoncello na Pražskou konzervatoř, kde absolvoval v roce 2007. Během této doby začal studovat i na Karlově univerzitě, po absolvování violoncella začal studovat dirigování na KJJ. Zde v roce 2013 absolvoval a zároveň založil hudební těleso Rock Chamber orchestra, které poprvé zahrálo na jeho absolventském koncertě. Již během studia  řídil různá tělesa: 2,5 roku byl šéfdirigentem Pražského filmového orchestru se kterým získal mimo jiné první místo na mezinárodním hudebním festivalu YoungPrague, vedl ženský komorní sbor Charmone, začal učit na Prvním českém gymnáziu v Karlových Varech, kde vede sbor a orchestr (kapelu). Po absolvování konzervatoře nastoupil na místo dirigenta operety a muzikálu v divadle J. K. Tyla v Plzni, kde nastudoval mimo jiné operetu Růže z Argentiny a muzikál Footloose. V současnosti vede dvě pěvecká tělesa: Karlovarský pěvecký sbor a Svatujakubský sbor v Praze. Navazuje tímto na odkaz zakladatele obou těles, dirigenta Josefa Hercla. Spolupracoval ale i s dalšími sbory a orchestry, např. Karlovarský symfonický orchestr, Západočeský symfonický orchestr... , několikrát se také účastnil mistrovských dirigentských kurzů. Od roku 2010 též vede Rakovnický komorní orchestr. Na violoncello se věnuje hře komorní (kvarteto sourozenců Rezkových, Thuri ensemble, trio CeSiGui, orchestrální  (komorní orchestr Quattro, Virtuosi di Praga, Česká komorní filharmonie a další..) a solové.  Hudebně rád střídá styly počínaje  klasikou přes jazz a flamenco po současné hudební styly (rock, pop a další). Od roku 2014 rozšiřuje své vzdělání na další vysoké škole, kde se věnuje oboru sbormistrovství na UK. V roce 2015 se stal pedagogem na konzervatoři v Praze.