Umění číst krajinu - úvodní přednáškový den

20.4.2017, 9:30 – 15:00

Územní odborné pracoviště NPÚ v Brně se k tématu Krajina připojuje celoročním vzdělávacím projektem UMĚNÍ ČÍST KRAJINU.

Cena vstupenky: Zdarma, , ,  Kč

Vycházíme z přesvědčení, že znalosti přírody a krajiny, bez nichž by člověk jen těžko přežil, a které byly vlastní našim předkům, je třeba zachovat. Oslovili jsme proto přední odborníky převážně z brněnských univerzit, kteří budou  formou terénních vycházek s výkladem posluchačům vysvětlovat danou problematiku.

Můžeme se těšit na výklad o tradičním hospodaření velkostatků s hledáním reliktů plužin, na představení vodohospodářských principů s putováním říční krajinou, na výklad o hospodaření s lesy a následnou pochůzku za starobylými pařezinami. Na 250. výročí dokončení prvního vojenského mapování Čech a významu zeměměřičství vzpomeneme při návštěvě mapového centra; situaci z doby před vznikem katastrálních map bude evokovat pochůzka a hledání hraničních stromů, příkopů a mezníků. Projdeme krajinou zaniklých lázní i trasou romantických procházek lázeňských hostů. Spolu s archeologem budeme sledovat, jak se v krajině hledají relikty dávných sídlišť a spolu s historikem sledovat, jak se píší dějiny jedné obce.

Před vycházkami do terénu se uskuteční úvodní přednáškový den, na němž se většina lektorů představí a uvede.  

Přednášky můžete navštívit ve čtvrtek 20. 4. 2017 v přednáškové budově Metodického centra moderní architektury při Vile Stiassni v Brně, Preslova (trolejbus č. 38 z Komenského náměstí, zastávka Marie Pujmanové).

Vstup volný. Svoji účast, prosím, potvrďte na email [email protected]