RESPOND Spolek JSMETADY - výstava současného umění v zámecké galerii zámku Třeboň

30.9.2016, 13:30 – 12.10.2016, 17:00

RESPOND Spolek JSMETADY - výstava současného umění v zámecké galerii zámku Třeboň

Cena vstupenky: zdarma, , ,  Kč

R E S P O N D

 Eva Eisler, Kurt Gebauer, Ivana Junková, Stanislava Konvalinková, David Kraček, Jan Mladovský, Karolína Neprašová, Marek Rejent, Jan Stolín, Dagmar Šubrtová, Petra Vlachynská

 

Výstavu pořádá spolek jsmetady z.s. http://www.whyrwehere.info v rámci projektu CSUMT (Centrum současného umění Mistra Třeboňského) s finanční podporou Jihočeského kraje.

 

Galerie Státní zámek Třeboň, 379 01 Třeboň, Czech Republic,

Tel. +420 384 721 193, gps  49,002868  14,769223,

Otevřeno denně / Open daily   01|10 - 12|10|2016   13.30 - 17.00

Telefonickou domluvou / By appointment  tel. +420 604 904 063

 

Kurátoři / Curators  Kurt Gebauer, Jan Mladovský  

 

Vernisáž / Openning  Pátek / Friday  30|09|2016  18.00

 

V areálu Státního zámku Třeboň vzniká postupně nové centrum současného umění CSUMT (Centrum současného uměni Mistra Třeboňského). Výstava RESPOND je zatím poslední akce v této souvislosti. V minulých letech ji předcházela řada mezinárodních výstav, workshopů, symposií a přednášek. RESPOND se soustřeďuje na historické prostředí zámku a jeho odkaz pro současnost. Součástí východního křídla je nejen galerie kde se výstava koná ale i depozitář Národního památkového ústavu (NPÚ). Depozitář je fascinující sbírka starožitností z různých dob od nábytku a interiérových doplňků, přes sochy a obrazy, až po menší předměty jako nádobí a šperky.

 

Vznikající centrum má fungovat v kontextu současného umění a zároveň reagovat a pracovat s jedinečností třeboňské kulturně historické identity a dále ji utvářet a rozvíjet.

 

Záměr výstavy RESPOND je zaměřit se na tuto strategii a NPÚ k tomuto účelu dalo vstřícně svolení pracovat s depozitářem. Bylo dohodnuto, že každý zúčastněný umělec bude mít možnost vypůjčit si z depozitáře předměty své volby aby na ně reagoval nebo je použil při realizaci svého díla. Po ukončení výstavy budou předměty navráceny zpět do depozitáře. Diváku se tak nabízí nejen zážitek nových uměleckých děl vzniklých v místních kulturně historických souvislostech, ale také zároveň letmý pohled na část pokladů dřímajících pod střechou třeboňského zámku a veřejnosti normálně dosud nepřístupných.

In the grounds of the Třeboň Chateau is gradually being established a new centre for contemporary art CSUMT (Centre for Contemporary Art of Master of Třeboň). The RESPOND exhibition is the latest project in this regard. In recent years, it has been preceded by a series of international exhibitions, workshops, symposia and lectures. RESPOND focuses on the historical setting of the chateau and its legacy for the present. The east wing of the chateau houses not only the gallery where the exhibition is being held but also the depository of the National Heritage Institute (NHI), which holds a fascinating collection of antiques from various periods including furniture, sculptures and paintings as well as smaller items like china and jewellery.

 

The emerging centre will operate within the context of contemporary art, while responding to and working with the unique local cultural and historical identity, which it will further shape and develop.

 

RESOND’s intention is to focus on this strategy. NHI came forward and for this purpose gave permission to use the depository. It was agreed that the participating artists would be able to borrow items from the depository to reflect them or to use them directly in the realization of the work for the show. After the exhibition, the objects will be returned back to the depository. The viewer will be able to experience not only the new works created by the artists in the local cultural and historical context, but also to glimpse the sample of otherwise normally inaccessible treasures hidden under the roof of Třeboň Chateau.

 

Jan Mladovský

 

JSMETADY z.s.

IČO 03513131

 

w w w . w h y r w e h e r e . i n f o

 

[email protected]

 

+420 604 904 063