AD ASTRA: Thames Youth Orchestra v Arcibiskupském zámku v Kroměříži

28.8.2016, 19:30 – 21:00

Již třetí ročník festivalu zahraničních mládežnických orchestrů se uskuteční v Arcibiskupském zámku.

Cena vstupenky: vstupné dobrovolné, , ,  Kč

Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné, neboť se jedná o charitativní koncerty. Výtěžek ze vstupného bude vložen do sbírky na obnovu památníku Marie Ebnerové z Eschenbachu ve Zdislavicích u Kroměříže.

Mládežnický orchestr Thames Youth Orchestra přináší talentovaným mladým hudebníkům ve věku 11 – 18 let možnost zahrát si pestrý a obohacující repertoár. V současnosti orchestr sdružuje hráče z 20 místních, většinou státních, škol. Pro orchestr je velice důležitá kvalita vedení a výuky. V čele orchestru i jednotlivých sekcí stojí profesionální hudebníci. Pro nadané hráče probíhá v rámci orchestru také bezplatná výuka hry na kontrabas, violu a harfu a jejich talent pomáhá rozvíjet i orchestrální praxe. 

Orchestr funguje 10 let. Pravidelně vystupuje v londýnské Cadogan Hall. Účastní se také různých programů v televizi BBC, např. Fazer’s Urban Takeover, kde hráči z orchestru učí děti bez hudebního vzdělání zahrát během pár hodin melodii na různé nástroje. Desáté výročí svého působení oslaví orchestr účinkováním v Mahlerově 2. symfonii v Barbican Centru spolu se známou sopranistkou Sarah Fox a smíšeným sborem Rodolfus Choir.

Simon Ferris zakládající dirigent mládežnického orchestru Thames Youth Orchestra studoval hudbu a hru na varhany na King´s College v Londýně. Ještě během těchto studií začal navštěvovat hodiny u Bernarda Orama na Guildhall School of Music and Drama. Poté bral ještě hodiny kompozice u skladatele Geoffrey Bushe, žáka Johna Irelanda. Je aktivním a zkušeným jazzovým hráčem, skladatelem, aranžérem, dirigentem a učitelem, připravuje dětské sbory pro účinkování v Royal Opera House, Covent Garden a diriguje Tiffin Swing Band. Zároveň je i rezidenčním skladatelem a hudebníkem na Tiffin Girls´ School v Kingstonu nad Temží.

John Ireland - Epic March
Benjamin Britten - Soirées Musicales
Malcolm Arnold - Little Suite No. 2
Vaughan Williams - English Folk Song Suite
Edward Elgar - Three Bavarian Dances
Vaughan Williams - Fantasia on 'Greensleeves'
Malcolm Arnold - Clarinet Concerto No. 2

Sólistka: Jessica Nicholls-Mindlin, klarinet

Festival se koná ve spolupráci Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži s agenturou The Prague Concert Co.

Sbírku pořádá obecně prospěšná společnost Czech National Trust.