XIII. ProART Festival 2016 - Mezinárodní workshop festival tance, zpěvu, herectví, fotografie a dalších umění

24.7.2016, 23:59 – 28.7.2016, 23:59

Mezinárodní workshop festival tance, zpěvu, herectví, fotografie a dalších umění.

Cena vstupenky: , , ,  Kč

Brno 26. 6. - 3. 7. / 17. - 22. 7.

Praha 7. - 10. 7.

Valtice 24. - 28. 7.

tanec-zpěv-herectví-fotografie-klavír-kreativní psaní

23 pedagogů z 8 světových zemí

VALTICE Zámecké divadlo / 25. 7. 20:00

BOkomplex (DE) - ProART Company (CZ): GOLDBERG VARIATIONS + EMOTICON

Česko-německo-rakouský současný taneční večer s hudbou J. S. Bacha a E. Satieho

Anekdota praví, že hrabě Hermann Carl von Keyserlingk si objednal u skladatele Johanna Sebastiana Bacha klavírní skladby, které by mu mohl jeho klavírista Johann Gottlieb Goldberg předehrávat za jeho bezesných nocí. Toto je jedna z verzí vzniku slavných Goldbergových variací. A kdo z nás nezná ony bezesné noci, ve kterých nám v hlavě lítají myšlenky jako komáři, pod dekou je nám horko či zima a hlad nebo žízeň nás žene znovu do kuchyně? Poetickým způsobem nás provede jednou takovou bezesnou nocí německé duo Olaf Reinecke a Baerbel Stenzenberger.

Koncept choreografie Martina Dvořáka se nese ve střetu nového a starého, současného s minulým. Stejně jako budova brněnské Vily Tugendhat (místo uvedení projektu) ve své době radikálně změnila vnímání a estetiku architektury, je i zde hudební kompozice střetem moderní klavírní skladby 20. století s tou současnou. Klavírní akustická skladba tu naráží na elektronické kompozice 21. století a láme se do nového tvaru, bližšího posluchači dnešní mladé generace. Oba interpreti - Irene Bauer a Martin Dvořák - zde hledají možný dialog mezi pevnou strukturou partitury Erika Satieho a zvukové volnosti Toma Hodge a Franze Kirmanna.

 ------

VALTICE Zámecké divadlo / 26. 7. 20:00

Martin Dvořák a ProART Company (CZ): VITKA

Tanečně-hudební divadlo jako pocta skladatelce Vítězslavě Kaprálové

Tři aktéři (Irene Bauer, Kamila Valůšková a Martin Dvořák) reflektují nejen životní osud skladatelky a dirigentky Kaprálové, ale především pocity z něj, emoce hudby a její vliv na novou kompozici skladatele Omara Ruize, stejně jako textovou skladbu autora projektu Martina Dvořáka.

Cílem je prolínání všech tři inspiračních proudů: hudby - textu - pohybu, tance, výrazu interpretů. Ve finále jde i o dramatickou linii zastupovanou hercem a individuální tvůrčí choreografický potenciál tanečníků. Jde o jakési propojení kruhu odlišných uměleckých disciplín, které na sebe musí vzájemně reagovat a komunikovat. Živý hudební doprovod: Kostiantyn Tyshko

"Nezbývá než nacházet dobro s otevřenýma očima a zlem se zocelovat; být vděčen za krásu, která nás obklopuje, i za bolest... "

 -------------------------

VALTICE Konírna / 28. 7. 20:00

SHAKESPEARE: 400

Závěrečné gala tance, opery a divadla XIII. ProART Festivalu 2016 pod uměleckým vedením mezinárodních lektorů: Martina Dvořáka, Irene Bauer, Kateřiny Beranové, Olafa Reineckeho, Bärbel Stenzenberger a Štěpána Pácla

 

 

ProART FESTIVAL 2016

PŘIHLÁŠKY WORKSHOPY ZDE

Svět je jako divadlo a my jsme jako herci v něm...

Mezinárodní ProART Festival vstupuje do svého třináctého ročníku s 23 lektory v čele s Brigitte Fassbaender, Pascalem Merighi, Idou Kelarovou a Veronikou Žilkovou

Třináctý ročník mezinárodního workshop festivalu ProART se poprvé v jeho historii uskuteční na třech místech a rovnou ve čtyřech blocích. Brno bude hostit festival od 26. 6. - 3. 7. a pak od 17. 7. - 22. 7. V Praze se uskuteční festival pouze ve čtyřech dnech mezi 7. - 10. červencem. Letošní novinkou je pak festival na zámku ve Valticích, inspirovaný 400. výročím úmrtí Williama Shakespeara. Proto i motto festivalu pochází z pera tohoto dramatika: Svět je jako divadlo a my jsme jako herci v něm.

Taneční lekce jsou tradičně zaměřeny na moderní a současné styly tance a současně na společné tvoření účastníků workshopů. Mezi jedenácti lektory tance a pohybového divadla zavítá do Čech poprvé i Pascal Merighi (FR/DE), choreograf, emeritní tanečník Tanztheater Wuppertal a múza Piny Bausch. Vedle něj festival přivítá např. Henrika Kaalunda (DK/DE), Olafa Reineckeho (DE),Tomase Danielise (SK/AT) nebo Hygina Delimat (PL/AT) a Leonie Wahl (CH/AT).

Hlavní hvězdou festivalu bude legendární německá mezzosopranistka Komorní pěvkyně Brigitte Fassbaender. Svou světovou kariéru s působišti v Londýně, Vídni, Miláně, New Yorku, Mnichově i Berlíně ukončila v devadesátých letech minulého století a od té doby se věnuje operní režii a výchově mladých pěveckých talentů. Fassbaender hostovala v Praze již v období normalizace, operní masterclass však povede u nás poprvé. Mezi další lektory zpěvu patří docentka Kateřina Beranová z linecké Univerzity Antona Brucknera, žádaná lektorka hlasových dílen a zpěvačka world music Ida Kelarová či Eduard Klezla a Aleš Slanina v dílnách popového a muzikálového zpěvu.

Herecké dílny povede již po několikáté kmenový režisér Národního divadla v Praze Štěpán Pácl, naopak nováčky festivalu budou populární česká divadelní a filmová herečka Veronika Žilková a Sara Venclovská, přední členka brněnského HaDivadla.

Festival nabízí tradičně i fotografické workshopy, klavírní dílnu Richarda Pohla a letos opět i dílnu kreativního psaní pod vedenímMartina Reinera, autora oceňovaného románu Básník o Ivanu Blatném.

Festivalové workshopy se letos uskuteční ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně, HAMU v Praze a Národním centrem divadla a tance ve Valticích. ProART Festival je otevřen každému bez omezení věku či profesní úrovně, lekce jsou odstupňovány podle obtížnosti. Denní plán si vytváří každý sám, každý účastník dostane k workshopům zdarma také jeden volný vstup na večerní program. Přihlásit se na workshopy je možné prostřednictvím elektronické přihlášky na webu www.proart-festival.

Večerní program festivalu bude zveřejněn na konci května. Uskuteční se v prostorách Uměleckoprůmyslového muzea Moravské Galerie v Brně, Vily Tugendhat, nezávislého brněnského centra Industra, Českého muzea hudby v Praze nebo barokního divadla Státního zámku ve Valticích.

 

Valtice 24. - 28. 7.

Téma workshop festivalu ve Valticích je věnované 400. výročí anglického dramatika Williama Shakespeara. Koncept všech dílen se ponese v JEHO duchu. Tanec, herectví, zpěv a Shakespeare v 21. století. Dílny jsou otevřeny pro omezený počet účinkujících tanec (20), divadlo (12), zpěv (6). Kromě zdokonalování techniky tance, divadla a operního zpěvu tu půjde především o společnou tvorbu a inspiraci dílem velikána světového divadla. Pro všestranné umělce nabízíme ideální kombinace dílen tance a herectví, nebo herectví a opery.

 

Pedagogové:

Irene Bauer (AT)Martin Dvořák (CZ/AT)Olaf Reinecke (DE)Baerbel Stenzenberger (DE) -taneční dílny Shakespeare: 400

Bärbel und Olaf 4 Emoticon (Attila Racek) Katarina_Kolesarova_1200px-8

Štěpán Pácl (CZ) - herecká dílna Shakespeare: 400

Honza_Prajza_1200px-2 

Kateřina Beranová (CZ/AT) - operní dílna Shakespeare: 400

Korepetice: Věra Bauerová (CZ)

Fyzická příprava: Irene Bauer (AT)

IMG_5822.JPG 

 

Program:

1. den

11:00 - 14:30 herecká dílna

15:00 - 20:00 operní dílna

15:00 - 20:00 3 taneční dílny

17:30 - 18:30 jóga - Pilates

2. - 4. den

9:00 - 14:00 3 taneční dílny

10:00 - 15:00 operní dílna

16:00 - 19:30 herecká dílna

17:30 - 18:30 jóga - Pilates

5. den

9:00 - 14:00 3 taneční dílny

10:00 - 15:00 operní dílna

14:30 - 18:00 herecká dílna

19:30 - závěrečné vystoupení všech účastníků v Zámecké konírně

Cena:

Taneční dílny - 2500 Kč

Herecká dílna - 2500 Kč

Operní dílna - 4500 Kč

Kombinace taneční a herecké dílny - 3700 Kč

Kombinace operní a herecké dílny - 5700 Kč

Jóga a Pilates jsou pro účastníky zdarma.

V ceně není zahrnuto ubytování, strava a cesta.

DOPORUČENÉ UBYTOVÁNÍ - PENZIONY ZDE

DOPORUČENÉ UBYTOVÁNÍ - UBYTOVNY ZDE

Uvedené ceny platí do 17. 6. Od 18. 6. se zvedají o 10%.

Bližší informace: [email protected]

    Těšíme se na Vás
-- Spolek pro umění Association for Arts www.proart-festival.cz YOUTUBE