Hoffmannovy povídky (Opera)

31.1.2015, 18:45 – 18:46

V sobotu 31. ledna se diváci budou moci zaposlouchat do lyrických melodií vrcholného díla francouzského skladatele Jacquese Offenbacha a jeho fantaskní opery Hoffmannovy povídky. Ty se na plátna kin vrací po pěti letech v novém pěveckém obsazení.

Hoffmannovy povídky (Opera)

Titulní postavu legendami opředeného, zhýralého poety Hoffmanna ztvární mladý romantický tenorista Vittorio Grigolo, který na scéně Met debutoval před čtyřmi lety rolí Rodolfa v Bohémě. Po jeho boku se ve dvojroli Antonie a Stelly představí abchazská sopranistka Hibla Gerzmava. Další Hoffmannovy osudové ženy zazpívají americká sopranistka Erin Morleyová (Olympia), kurtizánu Giuliettu Britka Christine Riceová. Netrpělivě očekávaný je výkon pěvce Thomase Hampsona, který interpretuje čtyři hlavní barytonové party představující zlo. Za dirigentským pultem stane hostující Yves Abel, který držel v Met taktovku například i u oper Carmen nebo Lazebník sevillský.

Režisérského ztvárnění se před pěti lety ujal americký opěvovaný tvůrce Bartlett Sher, kterého New York Times titulují jako „jednoho z nejoriginálnějších a nejzajímavějších režisérů nejen amerických divadelních jevišť, ale i na mezinárodním poli opery“. Jeho jevištní pojetí Hoffmannových povídek, inspirované dílem Franze Kafky a Federika Felliniho, mu po výtvarné stránce pomohl přivést k dokonalosti scénograf Michael Yeargan a kostýmní výtvarnice Catherine Zuberová. Večerem plným skřítků a mechanických panen provede americká sopranistka Deborah Voigtová.