Marguerite

25.11.2015, 21:00 – 21:01

Nejlepší falešná zpěvačka na světě. Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Vše se zkomplikuje, když se rozhodne zazpívat před skutečným publikem, v pařížské Opeře.

Marguerite

Příběh je volně inspirován osudy Američanky Florence Foster Jenkins, operní zpěvačky známé jako „královna kraválu“, která se ve 40. letech minulého století proslavila svým příšerným hlasem.

V hlavní roli Marguerite exceluje Catherine Frot, která se naposledy objevila například ve snímku  Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais, 2012) o přátelství prezidenta Francoise Mitterranda a jeho kuchařky.

Marguerite je šestým filmem francouzského režiséra Xaviera Giannoliho, který v roce 2012 soutěžil na festivalu v Benátkách se svým filmem Superstar, a dvakrát se účastnil soutěže na festivalu v Cannes:  v roce 2006 s filmem Píseň pro tebe (Quand j’étais chanteur) a v roce 2009 s filmem Na počátku (Je suis parti de rien).

Dobové kostýmní drama zasazené do počátku 20. let vzniklo za české koprodukční účasti (Sirena Film, producent Artemio Benki) a z velké části se natáčelo v českých lokacích, například v prostorách pražského Divadla na Vinohradech, Právnické fakulty, mimo Prahu pak na zámku Slapy nebo v brněnském Mahenově divadle. Vizuální stránku filmu měl na starosti architekt Martin Kurel, který má na kontě dvě nominace na Českého lva za filmy Tři sezony v pekle (2009) a Postel (1998) a podílel se také na projektech
a Micimutr či na televizním cyklu České století.         

Režie: Xavier Giannoli / Scénář: Xavier Giannoli / Střih: Cyril Nakache / Kamera: Glynn Speeckaert – SBC

/ Zvuk: François Musy / Hudba: Ronan Maillard / Hrají: Catherine Frot, Georges Dumont, André Marcon, Michel Fau Atos, Christa Théret / Rok výroby: 2015 / Země: Francie, Česká republika, Belgie / Jazyk: francouzsky s českými titulky / Kopie: DCP, blu-ray / Přístupnost: přístupný / Stopáž: 127 min

Marguerite