Praotcové pouštního rocku FATSO JETSON (USA) poprvé koncertují v Praze

9.10.2015

Fanoušci pouštního stoner rocku se konečně dočkají. Kalifornské legendy Fatso Jetson, jedna ze zakládajících kapel žánru, začátkem října poprvé navštíví Prahu. Na aktuálním turné je doprovází 3rd Ear Experience a Fever Dog. Večer v klubu Chapeau Rouge doplní český support Rest In Haste.

Fatso Jetson vznikli v roce 1994 na troskách legendárních seskupení Across The River a Yawning Man. Bratranci Mario Lalli (zpěv, kytara) a Larry Lalli (basa) stáli u počátků pouštní scény a legendárních tzv. generator parties, které daly světu Kyuss, Eagles Of Death Metal a později i Queens Of The Stone Age (QOTSA). Od stonerového davu se Fatso od začátku odlišovali tím, že k hutným pouštním riffům přidávali new wave v duchu Devo a punkový drive.

Díky napojení na hardcorovou scénu vydali Fatso Jeston svá dvě první alba na slavném nezávislém labelu SST (značka kytaristy Black Flag). Do nejlepší formy se dostali na albu „Toasted“ (1998), s nezapomenutelnými hity „Magma“ a „New Age Android“. Právě koncem 90. let se Mario Lalli účastnil takzvaných Desert Sessions – nahrávacích večírků, které pořádal Josh Homme z QOTSA. Během těchto jamů Lalli a Homme společně napsali písně „Millionaire“ a „Monsters in Parasol“, pozdější singly QOTSA.

Zatímco z QOTSA se později staly hvězdy, Fatso Jetson zůstali miláčky fajnšmekrů. V následující dekádě vydali další výtečné desky „Cruel & Delicious“ (2002) a „Archaic Volumes“ (2010).

S Fatso Jetson zahrají v pražském klubu Chapeau Rouge jejich sousedi z pouště, psychedelické kapely Fever Dog a 3rd Ear Experience. Zatímco ta první připomíná pouštní verzi populárních Graveyard, ta druhá se zas přibližuje zvukem Amon Duul. Koncert otevřou čeští stoner/post rockeři Rest In Haste.

Vstupenky lze zakoupit v předprodeji prostřednictvím služby www.goout.cz. Bližší informace najdete na webu pořadatelské agentury www.riverpromotions.eu.