Mezinárodní hudební ZELENKA FESTIVAL PRAHA proběhne již podruhé

13.10.2015 – 16.10.2015, 23:59

Hudební festival věnovaný dílu českého skladatele Jana Dismase Zelenky, který je v současnosti právem považován za jednoho z nejvýznamnějších barokních skladatelů, i letos přivítá skvělé soubory a umělce.

Pořadatelem festivalu je český hudební soubor Ensemble Inégal, který v čele s dirigentem Adamem Viktorou intenzivně šíří odkaz tohoto českého skladatele a za realizaci Zelenkových děl je opakovaným držitelem mnoha mezinárodních hudebních ocenění (např. Diapason d ́Or, IRR Outstanding, Goldberg 5Stars aj.). Každoročně uvádí Zelenkovy skladby v novodobých premiérách v rámci svého koncertního cyklu České hudební baroko – objevy a překvapení a s hudbou tohoto barokního skladatele koncertuje na významných hudebních festivalech v Čechách, Velké Británii, Německu, Francii, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, Španělsku, Lotyšsku či Rakousku.

Na programu je hudba tohoto skladatele v podání souborů Ensemble Inégal (CZ) a Ensemble Marsyas (UK). Dále vystoupí italský kontratenorista Filippo Mineccia, sopranistka Gabriela Eibenová, vynikající hráč na lesní roh Radek Baborák či anglický fagotista Peter Whelan.

Součástí letošního programu Zelenka Festivalu Praha je i jednodenní konference s nejvýznamnějšími představiteli současného „zelenkovského“ výzkumu z České republiky, Austrálie, Islandu a Německa prezentující dosud nepublikované badatelské poznatky zaměřené na život a dílo Jana Dismase Zelenky.

Koncerty proběhnou v krásném prostředí Rytířského sálu Velkopřevorského paláce a v kostele Panny Marie pod řetězem na Praze 1 a to od 13. do 16. října.