Na výlet za uměním do vídeňské Albertiny

31.12.2018 – 31.12.2019, 23:59

Galerie Albertina se může pochlubit jednou z největších a nejcennějších grafických sbírek na světě s díly jako je Dürerův „Mladý zajíc“ či Klimtovy studie ženského těla.

V jejích sbírkách Vás čekají mistrovská díla moderny od Moneta přes Picassa až po Baselitze. Albertina se nachází na jižním cípu Hofburgu a je největším habsburský obytným paláce a jedna z posledních zachovaných bašt vídeňského opevnění.

Mistrovská díla na každém kroku

Sbírka byla založená zeťěm císařovny Marie Terezie v roce 1776, vévodou Albertem Sasko-Těšínským, zahrnuje více než milion tištěných grafik a 60.000 kreseb. Známé grafické listy, jako je Dürerův "Mladý zajíc" a "Modlící se ruce", Rubensovy dětské studie, jakož i mistrovská díla Schieleho, Cézanna, Klimta, Kokoschky, Picassa a Rauschenberga jsou představována v rámci různých výstav.

Albertina trvale vystavuje umělecké směry posledních 130 let: od francouzského impresionismu přes německý expresionismus k ruské avantgardě až po současnost. Nenechte si ujít možnost obdivovat Monetovo "Jezírko s lekníny", Degasovy "Tanečnice" a Renoirův "Portrét mladé dívky", stejně jako malby Beckmanna, Mackeho, Chagalla, Maleviče, Rothka, Rainera a Katze.

Albertina  vlastní také architektonickou a fotografickou sbírku (slavné fotografie Helmuta Newtona, Lisette Model, aj). Díla bývají prezentována v různých výstavách.

Luxusní komnaty dcery císařovny Marie Terezie

Přepychové komnaty tohoto největšího habsburského obytného paláce obývala kdysi nejmilejší dcera císařovny Marie Terezie, arcivévodkyně Marie-Christine, později její adoptivní syn arcivévoda Karel, vítěz nad Napoleonem v bitvě u Aspern. Jasně žluté, zelené a tyrkysové přepychové komnaty vybavené zčásti originálním nábytkem uvedou návštěvníky zpět do doby jejich obyvatelů. Za podívanou stojí jak celkové pozlacení řezeb se speciální slitinou „Albertinské zlato" tak i umělecké parketové podlahy s intarziemi s motivy růží a intarziemi z ebenu.

Zdroj: http://www.wien.info/cs/sightseeing/museums-exhibitions/top/albertina