Freezefest 2015

11.9.2015 – 13.9.2015, 23:59

Freeze fest bude letos opět zaměřený hlavně na alternativní scénu, kde se protínají napříč různé umělecké směry.

Cena vstupenky: 300 Kč

Po roční odmlce je tu opět FREEZE FEST v plné síle!

FREEZE FEST jsme založili spontánně, protože nás už nebavili festivaly, kde můžeme být pouhými diváky. Měli jsme potřebu něco tvořit a být sami součástí programu. Chtěli jsme něco nového, jiného, prostě otevřený prostor, který přímo vybízí k aktivnímu přístupu všech zúčastněných. A tak vznikl festival, který spoluutváříme se všemi, kdo mají chuť se k této myšlence připojit.

Za dobu sedmi let, co Freeze fest žije, jsme potkali bezpočet zajímavých lidí, tvůrců, náhodných či pozvaných umělců, kteří se vždy v září potkají na jednom místě, v jeden čas a libovolně zde přetváří své nápady v realitu, prezentují svou tvorbu, či se prostě snaží oslovit a zaujmout diváky.
Velmi důležitý je pro nás i prostor, kde se Freeze fest koná. Obnova starých a nevyužitých míst, které už pozbyly na své funkčnosti, dávají festivalu nezaměnitelnou atmosféru. Podařilo se nám tak oživit opuštěná vojenská území v Milovicích nebo Bratronicích a před dvěma lety i areál bývalé elektrárny v dole Libušín, která se pyšní jedinečnou industriální architekturou z 30. let. A právě sem se po roční pauze vracíme v druhém zářijovém víkendu 11. – 13. 9. 2015!
---------------------------------------------------------------------------------

Hudební dramaturgii si budete moci vychutnat na čtyřech stagích, což je možná míň, než jste na Freeze festu zvyklí, ale snažili jsme se jít letos spíše po kvalitě a různorodosti hudebních žánrů. Nenajdete zde sice Dub step nebo Acideliku, ale plnohodnotnou alternativu si pro vás připravila parta kolem uskupení HCHKRDTN, kteří v rozpadlém prostoru bývalé kotelny připomínající katedrálu vytvoří našláplou stage Rave ON. Na festival se nám také vrací Okodom, neboli party pod klenutou střechou. Kapely a živé projekty si budete moct užít v bílém Šapitó, které pro vás letos připravila skupina kolem festivalu Povaleč. Dalším návratem je samostatná Freak stage, zaměřená na temnější a peprnější elektronické projekty, nyní pod vedením part Altershapes a Communal Waste. Ta se přes den bude střídat s divadelní scénou, kde se budete moct pobavit u starých a osvědčených sestav, jako je ANTITHEATER DIVIZE HOTEL 0 (NULA) nebo Metoděje a Dozera s přidanou hodnotou Alfonzie a Therési. Nováčky pak letos budou Divadlo koňa a motora, Drag Addicts a nebo akrobatická dvojice Cirkus Fruktus, který jste mohli vidět např. na Letní Letné
A protože jsme především umělecký festival, zaměřili jsme se letos hodně na přímou podporu umělců, kterým jsme v rámci otevřené výzvy dali možnost vytvořit výtvarné a audiovisuální projekty šité na míru prostoru dolu Libušín.

Dohromady jsme ocenili 9 originálních projektů, a zde pro vás vybíráme dva z nich - Projekt *RELIEF* je produktem touhy po krásách rodné krajiny. Na půlcestě mezi sochařstvím a string artem, v kombinaci s videoprojekcí, využívá kontrastu mezi použitým materiálem (studeným, neživým a nekonečně se opakujícím) a krajinou (živá, organická a jedinečná), kterou tento materiál po vdechnutí tvaru představuje. Autorku Kristýnu Balabán, doplní v ambientních live setech projekt Mimozem a Starf.

Cyklomatofon je nový projekt skupiny Bambooelement, která každoročně připravuje na Freeze fest novou instalaci. Minulý ročník jste se tak díky této skupině, mohli doslova vyřádit na interaktivním hudebním nástroji Bambufonomatu. Cyklomatofon je oproti němu pojízdný, mechanický hudební stroj, připomínající flašinet, dotažený do absurdních rozměrů a nepředstavitelných funkcí.
Dále bude k vidění několik výstav soch a obrazů, interaktivní instalace či videoinstalace. Z těch bychom rádi vypíchli KINOKITCHEN od skupiny KINOCIRKUS v rámci, kterého mimo jiné proběhne akce BYOB - otevřené promítání vlastního, přineseného videoartu.
Pokud jste se nestihli přihlásit se svojí tvorbou, ale rádi byste také něco předvedli, k dispozici bude stánek se spreji a doslova kýble barev. Každý si tedy bude moci zamalovat na libovolné zdi v areálu.

A pozor, letošní program kina bude také inovátorský a hodně netradiční. Dramaturgie bude zaměřená na nekvalitní a špatné filmy, část věcí budeme pouštět z VHS, a každé dopoledne pojedou ulítlé a infantilní filmy pro děti. Že to nezní moc lákavě? A o to nám právě jde. Jako správní fankšmejkři jdeme po odpadu, který naše konzumní společnost vytváří. Zábavný a filmový průmysl je toho součástí, proto i v něm vzniká spousta přebytků, které putují rovnou do popelnice. My, ale věříme, že tyhle snímky si i tak zaslouží naší pozornost. A koho bychom nepřesvědčili, pro ně tu budou i záblesky kvality. Plánujeme pár nových českých dokumentů s následnou debatou s jejími mladými tvůrci.
Nebudou samozřejmě chybět ani workshopy, knihovna, dětský koutek a stánky.
Vstupné - 300,- Kč na všechny tři dny festivalu, od soboty 16.00 pak za 200,- Kč. Děti do 16 let ZDARMA v doprovodu rodičů. V ceně vstupenky je pak i parkovné a možnost volného stanování.
Pro více informací sledujte naše webové stránky www.freezefest.cz, kde se postupně doplňuje program.

Výběr hudebních projektů…
Abu (Radio1, BASS TRAP)
https://soundcloud.com/abu-tech

Al-Yaman
http://www.alyaman.cz

Andre Allin
https://soundcloud.com/andre-allin

Bica/Ezop/Beduan 3 decks show & scratching
https://soundcloud.com/dj_bica
https://soundcloud.com/martin-beduan-navr-til
https://soundcloud.com/ezop

Bob O Keeffe /IE/
http://bobokeeffe.com/

Bbyb
http://bandzone.cz/bbyb

Červen
http://www.landmine.cz/kapely/cerven/

Didaktik em /SK/
https://soundcloud.com/didaktik-em

Diligence
http://bandzone.cz/diligence

dMIT.RY /Neo Violence/
https://soundcloud.com/dmit-ry

Fertilizer
http://bandzone.cz/fertilizer

Gagarin
http://bandzone.cz/gagarin

Goro white dog _live & VJ sursur
https://soundcloud.com/gorowhitedog

HRTL
https://soundcloud.com/hrtl

Chong-X /Man recordings, Lamat rec./
https://soundcloud.com/chong-x

Kaplan Bros
http://www.landmine.cz/kapely/kaplan-bros/

Mikrokokoto
http://bandzone.cz/mikrokokoto

Mike.H + Not_me /seed/
https://soundcloud.com/mikeh
https://soundcloud.com/not-me

N’Toko /SLO/
http://www.ntoko.si

Sabrehart /UK/
http://www.sabrehart.com/

Schwa
http://www.djschwa.net

Shakk-Attack
https://soundcloud.com/shakk-attack

Silhouette
https://soundcloud.com/chik1/

Subpop Squeeze (Vladimír Hirsch)
https://subpopsqueeze.bandcamp.com/

Total Woods
https://soundcloud.com/total-woods

Yadel
https://soundcloud.com/yadel/b-a-l-a-n-c-opening-set

Z-Aires (Mayapur)
https://soundcloud.com/z-aires-mayapur

…. a mnoho dalších