„… JAKO NA SMRT!“

21.9.2015 – 24.9.2015, 23:59

O zradě paměti, kouzlu nepaměti a neposledních věcech člověka. Mezinárodní festival filmu, divadla, literatury, hudby a výtvarného umění s tematikou Alzheimerovy choroby.

"Skeptici mohou tvrdit, že od dob, kdy se píšou knihy, bylo už napsáno všechno a že už jde jen o nekonečné variace na pár archetypálních témat. Občas se ale vyskytne literární úkaz, který tohle tvrzení převrátí naruby. Zdá se, že jedním z takových děl je právě vynikající próza Nizozemce J. Bernlefa" Jáchym Topol

Sedmdesátník Martin Klein žije se ženou Věrou na americkém venkově. Přišla zima, napadl sníh, svět ztratil barvy a Martinovi připadá, že je stále těžší se v něm orientovat. Jeho lehká roztržitost se rychle mění v zapomnětlivost, až končí totálním rozpadem jeho světa – i jazyka. To vše sledujeme od začátku do konce z perspektivy samotného Martina.

Vyhasínání mozku Martina Kleina patří mezi pětici nejoblíbenějších nizozemských knih 20. století. Režisér Michal Bureš a herec Jan Kačer naváží na svou práci pro Český rozhlas a pokusí se převést tento skvělý literární text do poloinscenovaného jevištního tvaru.

Více informací k programu festivalu na www.jakonasmrt.cz

Program

21/9 19:00 / scénické čtení J. Bernlef - Vyhasínání mozku Martina Kleina
         21:00 / Koncert Výhybka - koncert dua Koberce, záclony
22/9 17:30 / 6min40s - pro odborníky na zradu paměti, kouzlo nepaměti a neposlední věci člověka
         19:00 / FILM David Sieveking - Vergiss mein nicht - DE/CZ
23/9 19:00 / FILM Viera Čakányová — Alda — CZ
                      Terry Pratchett — Choosing to Die — EN/CZ
24/9 19:00 / DIVADLO Šest miliard Sluncí — pražská DERNIÉRA*

*) vstup volný, rezervace vstupenek na emailu [email protected]