Výstava Japonská kaligrafie a Ikebana - Galerie Jakub Velešín

5.9.2015 – 18.9.2015, 23:59

Od 5. září budou moci návštěvníci již podruhé v České republice vidět Japonskou kaligrafii a Ikebanu od umělkyně  Adriany Craig-Rayjaku z Tokya. Výstavu pořádá Josef "Pepíno" Balek a Volné sdružení umělců jižních Čech, ve spolupráci s KIC města Velešín. Výstava získala čestnou záštitu Velvyslanectví Japonska v ČR a také senátora Ing. Tomáše Jirsy.

Vystavující je českobudějovická rodačka, která  žije již sedmnáct let v Japonsku, kam se  provdala. Japonská kultura ji učarovala natolik, že začala různé obory studovat – kaligrafii, kimono, čajový obřad, ikebanu, malování na porcelán, ale také bojové umění iaido. Úspěšně složila všechny stupně tamních státnic a v iaidu se stala národním šampiónem Japonska ve 4. danu. Poté složila zkoušky i z 5. danu. V Japonsku se účastní prestižních výstav a soutěží, na kterých průběžně sklízí úspěchy. Na celojaponské soutěži kaligrafie se v roce 2009  umístila na druhém místě a zazářila i v soutěži miss kimona v oboru zaměřeném na nejvkusnější styl.

 V roce 2015 se zúčastnila celojaponské soutěže v kaligrafii 37th Annual Senjimon Competition, kde se  umístila mezi třemi nejlepšími a získala: The Governer of Shizuoka Prefecture Award.