Cocktail international - hudebně-gastronomický festival v Brně

4.9.2015, 15:00 – 23:59

Cocktail international aneb festival vědy gastronomického prožitku odstartuje sezónu.

Spirit bar přiveze do jihomoravské metropole světové barmany a pod názvem Cocktail international se tak uskuteční již druhý ročník festivalu míchaných drinků, který návštěvníky provede historií cocktailové kultury. Celkem 9 unikátních barů, mnoho rozdílných barových stylů, více než osmdesát epických cocktailů, které ovlivnily svět mixologie a přes 20 nadšených barmanů se zkušenostmi z nejrůznějších koutů světa opanují atraktivní prostor venkovní terasy a foyer Janáčkova divadla v pátek 4. září 2015. První cocktaily se začnou podávat s odbitím zvonů v 15:00.

Festival je bez vstupného, bez předepsaného dresscode a bez drátů – v prostoru akce bude k dispozici bezplatné připojení k wifi. Pro mimobrněnské návštěvníky jsou zajištěny slevy na ubytování v hostelu U Minoritů (Minoritská 10) a v hotelu International (Husova 16). Parkování je možné v podzemních garážích přímo pod divadlem či na přilehlých parkovacích místech na ulici Rooseveltova či Divadelní. Po celou dobu konání festivalu je rovněž zajištěna stálá taxislužba se zvýhodněným tarifem.

Přehled barových stanic festivalu

Classic – původní míchané nápoje, které vznikaly v období od 16. do 20. století a dnes jsou považovány za základní kořeny cocktailové kultury, mnohé z nich byly zpopularizovány světovými ikonami jako například Ernst Hemingway, Marilyn Monroe, Winston Churchill nebo Frank Sinatra

Tikki – barový styl vycházející z životního stylu, historie a náboženství obyvatel Polynézie, navozující pocit moře, exotiky, barvitosti, čerstvosti, uvolněnosti, kde rum je základním stavebním kamenem

Champagne – cocktaily založené na nejslavnějším perlivém víně, jehož přítomnost byla v minulosti na mnoha společenských setkáních nezbytná a zásadním způsobem ovlivnila nespočet důležitých rozhodnutí o budoucnosti civilizovaného svět.

Molecular mixology – nejnovější odvětví, inspirované molekulární gastronomií, které kombinuje míchané nápoje a gastronomii za použití chemických metod a analýz na vědecké úrovni za účelem dosažení nových chutí, textur a skupenství s atraktivním a ojedinělým způsobem přípravy a prezentace v nepředvídatelných tvarech či formách

Contemporary – přehlídka nejaktuálnějších trendů v míchání cocktailů sestavena z originálních receptů, které jsou zapůjčeny z menu předních světových barů pro sezónu 2015/2016

Degustace – ochutnávka prémiových destilátů s odborným výkladem

Fast drinks – nejslavnější, nejrychlejší a nejjednodušší cocktaily, které byly a jsou součástí každého večírku

Old fashion DIY – mini workshopový bar, kde si každý návštěvník umíchá svůj Old Fashioned  (jeden z nejepičtějších cocktailů v historii oboru) sám pod vedením zkušeného barmana

Coffee lab – laboratoř osvětové prezentace širokého spektra metod přípravy kávy od espressa přes filtraci a alternativní přípravy až po kávové cocktaily v historických souvislostech

Večerem budou za jednotlivými barovými stanicemi provázet

Mario Sandgren (Columbie / Švédsko), Jaewoo J. Rhee (Jižní Korea / Velká Británie), Simone Rossi (Itálie), Agathe Alpha (Francie), Martin Hoffmann (Česká republika / Austrálie), Filip a Jakub Netušilovi (Česká republika/Velká Británie), Wladimíra Vyjídáčková (Česká republika) a mnoho dalších.