Kdo je na světě nejmocnější? - PONEC - divadlo pro tanec

27.4.2015, 11:00 – 15:50

Inspirací k novému zpracování baletní pohádky Kdo je na světě nejmocnější? byla hudba Bohuslava Martinů a obrazy Vladimíra Houdka.

Cena vstupenky: 80 / 100  Kč
Kdo je na světě nejmocnější? - PONEC - divadlo pro tanec
  • Adresa:
    Husitská 899/24a
    Praha 3 130 00

Děj pohádky původně stavící na motivu indické bajky o myší rodině je tentokrát zasazen do prostředí potrhlé cirkusové rodiny, ve které rodiče hledají pro svou dceru toho nejmocnějšího ženicha na světě. Jak se ale v pohádkách stává, nakonec stejně zvítězí pravá láska. Choreografie Hany Polanské Turečkové kombinuje akrobatické i gymnastické prvky a taneční formy cizích kultur.

Balet Bohuslava Martinů z roku 1923 je ve skladatelově vývoji významný, protože bývá chápán jako dílo, ve kterém opouští staré kompoziční postupy a nachází si nový vlastní styl.
Naše inscenace svěřila nastudování jednoaktového baletu Haně Polanské Turečkové, která původní libreto na motivy indické bajky o myší rodině přepracovala a děj zasadila do rodiny cirkusové. K návrhu scény a kostýmů byli přizváni umělci Vladimír Houdek a Monika Žáková, které podpořil promyšlený a citlivý světelný design Pavla Kotlíka.

Vladimír Houdek se dlouhodobě zabývá vztahem k modernistické tradici, ve svých obrazech se jí inspiruje a to baletu, jehož hudba a libreto vzniklo ve 20. letech, sedí. Dominantou scény jsou geometrické motivy kruhu či obdélníkové motivy a dynamickým prvkem scény je např. princeznina stuha, se kterou tančí. Celá koncepce baletu přímo vychází právě z Houdkových obrazů.

Tato inscenace nechce podcenit malého diváka, ale naopak dát mu prostor pro fantazii a rozvíjet jeho estetické a hudební cítění. Hudba, tanec a výtvarná stránka jsou zde rovnocenné složky.

"Představení baletu Kdo je na světě nejmocnější je vizuálně čisté, výtvarná stránka spolu s tancem tvoří harmonický celek. Svou koncepcí a srozumitelností udržuje pozornost dětského i dospělého diváka – tak se otevírá prostor příznivý pro vnímání náročné hudby, výtvarného a tanečního umění."
(Lucie Derscényiová, Martinů Revue č.7/2013)

„ … choreografie dokáže nahrávku (symfonickou hudbu, pozn.) naplnit, dokáže její zvukomalebnost doplnit pohybem tak, že nejde o ilustraci, ale spíš vzájemnou komunikaci, a ani místa bez pohybu nevyznívají hluše. Naopak je to příležitost, jak seznámit děti prostřednictvím hravého představení s jednou z významných osobností české moderní hudby 20. století.“
(Lucie Kocourková, Taneční aktuality, 27.2.2013)

Režie a choreografie: Hana Polanská Turečková
Hudba: Bohuslav Martinů
Hudební spolupráce: Jan Bubák
Scéna a kostýmy: Vladimír Houdek a Monika Žáková
Animace: Matěj Smetana
Námět: Eva Kolková
Mluvené slovo: Bára Hrzánová
Světelný design: Pavel Kotlík
Nahrávka: Symfonický orchestr hl.města Prahy FOK, dirigent: Jiří Bělohlávek
Premiéra: 18.2.2013, Divadlo Ponec, Praha

Osoby a obsazení: Princezna - Nikol Šneiderová, Princ - Tomáš Červinka, Král - Jakub Sedláček, Královna - Lenka Bílková, Dívky - Lenka Kolářová, Jaroslava Janečková, Barbora Králová, Doprovod prince - Jakub Sadílek, Šimon Kubáň, Slunce - Jakub Sedláček, Jaroslava Janečková, Barbora Králová, Jakub Sadílek, Mrak - Šimon Kubáň, Lenka Bílková, Lenka Kolářová, Tomáš Červinka, Vítr - Jakub Sadílek