Městský cyklistický festival InDust3 znovu na holešovickém Výstavišti

11.9.2015 – 13.9.2015, 23:59

Druhý víkend v září se bude v Praze opět konat městský cyklistický festival InDust3, jehož letošní ročník vzniká ve spolupráci s městskými projekty BU2R. Třídenní akce s podtitulem Prague Fixed Days zavede návštěvníky do areálu holešovického Výstaviště, kde vznikne trať pro měřené criterium, překážkový závod scrap race, cyklistický design market i stage pro koncerty a filmové projekce. Samotný program odstartuje orientační závod alleycat podle vzoru newyorských messengerů.

Festival se bude konat od 11. do 13. září 2015 ve spodní industriální části Výstaviště Praha mezi Křižíkovou fontánou a ruským kolem, což je pro cyklistiku dosud neznámá lokace plná rychlých tratí a fotogenických výhledů. Právě objevování nových míst a zároveň navracení života do zapomenutých lokací v centru metropole je hlavní náplní festivalu, který chce Prahu představit jako laboratoř, v níž se rodí zajímavé cyklistické vize .

Program

Letos, stejně jako v loňském ročníku, připravujeme rozmanitý kulturní program zahrnující filmové projekce, prezentace designových studií, koncerty, DJ sety a komponované večery spojené s městskou cyklistikou.

Indust3 Festivalový market (11. – 13. září) – v rámci víkendu nabídneme výstavní prostor malosériovým výrobcům kol, dílnám, oděvním designérům, fotografům, ale i českým a zahraničním bike klubům, spolkům a komunitám, které se podílejí na rozvoji městské cyklistiky. Festivalový market je otevřené tržiště nápadů, idejí a inspirací, určené k odbornému i laickému setkávání.

Two Hills Suicide Alleycat (pátek 11. září) – orientační závod Prahou. Každý jezdec obdrží po startu mapu s pěti tajnými checkpointy, které bude muset co nejrychleji najít, splnit na nich úkol a vrátit se zpět. Two Hills Suicide Alleycat se letos koná počtvrté a v minulosti cyklisty zavedl například do Kina Oko, klubu MeetFactory, na vyhlídku Dívčí hrady, na jachtu kotvící na Vltavě, do ateliéru Polagraph, grafického studia Okolo nebo do Plečnikova tunelu v Jelením příkopu. První a poslední vyhrává.

Funbikes Scrap Race (sobota 12. září) – překážkový závod pro takzvané fixed gear dráhová kola bez brzd a s pevným převodem. Jezdce čeká speciálně upravená trať s nejrůznějšími bariérami, startuje se vždy po dvojicích a jede se vyřazovacím způsobem. Loňský ročník vedl skrz loďařské doky v Holešovicích.

Criterium (neděle 13. září) – hromadná měřená jízda na fixed gear kolech po vyznačeném okruhu. Vzorem je seriál závodů Red Hook Criterium  konající se v New Yorku, Milánu a Barceloně. Loňské criterium oživilo železniční překladiště mezi Smíchovským nádražím a centrem pro současné umění MeetFactory.

Doprovodné akce

Těmto hlavním akcím budou předcházet takzvané warm-upy. Patří mezi ně komentovaná projížďka pro pražských komunitních zahradách coffee ride, měřené závody Festina Gold Sprints a Club-Maté Gold Sprints na statických jízdních kolech s vystoupením DJ, sprint od Vltavy k letenskému kyvadlu Containall Monument Minute (8. srpna), večerní závody pro dráhové cyklisty spojené s hudební produkcí na velodromu Třebešín (22. srpna) nebo večerní sprinty u řeky ve Výletním kině Smíchov (13. srpna).

Informace o doprovodných akcích jsou už nyní k dispozici na Facebooku:  https://www.facebook.com/inDust3