Kutnohorské léto 2015 – jeden den nestačí :-)

1.7.2015 – 31.8.2015, 23:59

Již sedmým rokem probíhá v Kutné Hoře a okolí od června do září festival s názvem Kutnohorské léto. Festival netradičních prohlídek i jiných zábavných vystoupení.

Pondělní a úterní večery jsou věnovány večerním prohlídkám sedleckých pamětihodností, konkrétně prohlídce tajemné Kostnice za svitu svíček či katedrály Nanebevzetí Panny Marie, která je výslovně zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Návštěvníci se na pár chvil zastaví a užijí si světlo, tmu, hudbu i ticho sedleckých skvostů.

Úterní odpoledne láká k prohlídce unikátních prostor středověkých dvoupatrových sklepů v Kamenném domě. Zdejší stálou expozicí Českého muzea stříbra Vás provedou kostýmovaní průvodci. Seznámíte se nejen s umem kutnohorských kameníků, ale zároveň se vám představí i jedinečný soubor kamenných plastik a architektonických článků z nejvýznamnějších gotických památek Kutné Hory. Pokud byste se chtěli dozvědět více o životě řádových bratří a o historii Jezuitské koleje, zavítejte do tohoto nádherného objektu kterýkoliv úterní večer během prázdnin.

Na středeční večery pro návštěvníky připravila Farnost Kutná Hora noční prohlídky setmělé katedrály sv. Barbory. Čeká vás prohlídka přízemí i vyšších pater chrámu včetně ukázky hry na varhany. Průvodcem vám bude osoba nanejvýš povolaná, římskokatolický kněz, který vám vyloží nejen historii chrámu, ale také hlubokou symboliku a duchovní obsah této nádherné stavby.

Ve čtvrtek večer se můžete vydat na procházku nejstarším kamenným chrámem Kutné. Při prohlídce arciděkanského chrámu sv. Jakuba se dozvíte, jakým výzvám čelili jeho stavitelé. Uslyšíte nádherné varhanní skladby a budete mít možnost asistovat mistru varhaníkovi při hře na vzácné barokní varhany, které se dodnes pohánějí tzv. šlapáním měchů. Uvidíte pozdně gotické fresky ukryté za hlavním oltářem i na severní kruchtě, v místech, kam se při běžné návštěvě chrámu návštěvník nedostane.

Večer patří tajemným kutnohorským pověstem. Dodejte si odvahy a pojďte se s námi trochu bát při nočním putování romantickými i mystickými uličkami a zákoutími historické Kutné Hory. Za svitu svící a ohňů povoláme tajemné postavy a necháme pro vás rozehrát některé z kutnohorských pověstí. Průvodcem potemnělým městem vám bude ponocný, který by mohl vyprávět, co se kolem půlnoci na Horách Kutných děje.

Pátek přeje milovníkům dobrého vína, jelikož probíhají netradiční prohlídky kláštera sv. Voršily s ochutnávkou vín. Přijďte ochutnat víno z kutnohorských vinic a poslechnout si něco o historii řádu sv. Voršily. Také si prohlédnete část kláštera, která není běžně dostupná veřejnosti, a dozvíte se o tom, jak úzce je víno spojeno s proslulou stříbrnou horečkou na Kutnohorsku.

Na víkend je připravena pestrá škála speciálních programů. Kupříkladu „Kutná Hora nestoudná“. Vydejte se na prohlídku města s bekyní a lehkými ženami, možná potkáte i známého nestydu Mikoláše Dačického. Cestou se dozvíte, jak se žilo na Horách Kutných v nočních hodinách, ale i jak se nezřízený život trestal. Prohlídka je zakončena komentovanou prohlídkou Muzea Odhalení tajemné tváře Kutné Hory, kde zjistíte, jak byly nestoudnice trestány. Upozornění: tato prohlídka není vhodná pro malé děti. K návštěvě láká i „Oživlá Kačina“. Empírový skvost nedaleko Kutné Hory otevírá své brány všem, kteří se na jeden večer chtějí stát součástí příběhu o hraběcí rodině Chotků.

Přijeďte i vy a nechte se vtáhnout do jiné, tajemstvím vonící doby, abyste i vy, dle motta: Kdo nežil před rokem 1850, neví, co je krásný život, pocítili génia loci tohoto významného místa.

Než vyrazíte na večerní prohlídku zámku Kačina, můžete zavítat do soukromého zvířecího parku Ringelland v nedalekých Habrkovicích. Sobotní a nedělní odpoledne tu patří ukázkám drezúry zvířat. Jedná se o jediný park v Česku, kde je možnost přiblížit na pár kroků k největší rodině sibiřských tygrů v Evropě, donesenými dobrotami nakrmit třítunového hrocha Davídka a prohlédnout si stovky cirkusových plakátů z celého světa. Po čtyři večery během přelomu července a srpna se můžete vydat i na divadelní představení na nádvoří Vlašského dvora. Poslední číši pana Mikuláše připravil místní Ochotnický spolek Tyl na motivy oblíbené hry Ladislava Stroupežnického Paní Mincmistrová. Můžete se těšit na příběh připomínající legendární historickou postavu Mikuláše Dačického v atmosféře Kutné Hory 17. století.

Předprodej vstupenek a kompletní program naleznete na www.kutnohorskeleto.cz.