Letní filmová škola Uherské Hradiště 2015

24.7.2015 – 1.8.2015, 23:59

Největší nesoutěžní filmový festival v České republice je na vrcholu příprav 41. ročníku, který se letos koná od 24. července do 1. srpna. Letní filmová škola Uherské Hradiště nabízí divákům filmový program tradičně rozdělený do šesti základních bloků Fokus, Inventura, Spektrum, Visegrádský horizont, AČFK uvádí a Zvláštní uvedení a i letos nabídne úžasnou atmosféru a skvělé filmy.

Letošní Fokus zacílí na Finsko, návštěvou poctí Mika Kaurismäki

Finsko může pro českého diváka představovat naprosto neznámé teritorium. Záchytný bod pro mnohé představuje sourozenecké duo Kaurismäki. Mika Kaurismäki je, společně se svým bratrem Akim, personifikací moderní finské kinematografie. Na rozdíl od žánrově i motivicky homogenní filmografie jeho bratra jsou filmy Miky Kaurismäkiho rozkročené mezi různými žánry, styly a zeměmi. Zatímco v počátcích své kariéry svými snímky jako Lhář či Vyvrhelové definoval Mika Kaurismäki novodobý finský film, v jejím dalším průběhu se přesunul do Brazílie, kde se věnoval hlavně dokumentům (např. Rytmy Brazílie). Mika Kaurismäki poctí festival osobně svou návštěvou, přičemž Letní filmová škola představí v rámci retrospektivy především jeho tragikomické finské snímky
z 80. let minulého století plné smutných hrdinů, bizarních situací a černého humoru.

Finský film ale samozřejmě není jen Kaurismäki, a proto je cílem Fokusu na letošní Letní filmové škole představit fascinující vývoj finské kinematografie. V programu se tak objeví finské němé filmy, finské variace na tradiční hollywoodské žánry (melodrama, muzikál, sci-fi), retrospektiva režisérské ikony Mikko Niskanena, filmy mapující Finsko ve válce, současná tvorba a samozřejmě hosté. Jedinečné projekce, maximální míra objevnosti a úvody legendárního Olafa Möllera – takový bude letošní finský Fokus.  

Visegrádský horizont představí exilové tvůrce v době války, filmové novinky sousedů i dílo Karla Zemana

Letos oslavujeme 70 let od konce 2. světové války, jež poznamenala i mnoho českých filmových tvůrců, kteří byli nuceni uprchnout před nacisty do exilu ve Velké Británii. Sekce Češi v zahraničí: Filmoví tvůrci v britském exilu za WWII představí tvorbu známých režisérů Jiřího Weisse, Karla Lamače, spolu s kameramany Ottou Hellerem a Ottou Kantůrkem. U 2. světové války zůstane i další sekce Válka skončila?, reflektující konflikt, za kterým nebylo možné udělat jednoduše tečku. Válka skončila možná u stolu, ale Maďaři, Češi, Slováci a Poláci se s jejími následky a s traumatem holocaustu vyrovnávají dodnes.

Visegrádský horizont ale uvede např. i sekci Novinky Visegradu, výběr toho nejzajímavějšího, co se urodilo na filmových polích Visegrádu v uplynulých měsících. Těšit se můžete například na strhující slovensko-českou road movie Koza o stárnoucím boxerovi a jeho bezútěšné cestě Evropou za penězi a poslední nadějí nebo na polský film Tělo Malgorzaty Szumowské, který si z letošního Berlinale odnesl cenu za režii. Z českých autorů bude pozornost věnována Karlu Zemanovi a to jak prostřednictvím restaurované verze Vynálezu zkázy, tak dokumentu Tomáše Hodana Filmový dobrodruh Karel Zeman. Svou návštěvou Letní filmovou školu poctí dcera Karla Zemana Ludmila Zemanová, která tu představí i monografii, kterou věnovala svému otci.

Zvláštní uvedení: Pavel Juráček

LFŠ v sekci Zvláštní uvedení připomíná nejen výrazná filmová i společenská výročí, ale mapuje českou divadelní scénu ve vztahu k filmu. Pozornost tentokrát věnuje  i tvorbě Pavla Juráčka, který by v tomto roce slavil 80. narozeniny. Tento český filmový režisér a scenárista byl výrazným představitelem české nové vlny 60. let. Kromě projekcí snímků Postava k podpírání a Případ pro začínajícího kata se tak diváci mohou těšit i na inscenaci Divadla Na zábradlí Zlatá šedesátá aneb Deník Pavla J. Deník nabízí nejen neobyčejně intimní vhled do Juráčkovy osobnosti, do jeho vnímání světa a lidí kolem něj, ale i do atmosféry "zlatého věku naší kinematografie", která je nahlížena zevnitř jedním z aktérů nové vlny. Kniha zvítězila v anketě Lidových novin o Knihu roku 2004
a obdržela ocenění Litera 2004 za nakladatelský čin. Vznikl podle ní i snímek Martina Šulíka Klíč k určování trpaslíků, jež LFŠ rovněž uvede.

Studentský maraton 2015

Letní filmová škola věnuje prostor také mladým talentům. I letos tak nebude kromě klasických programových sekcí chybět Studentský maraton 2015 – přehlídka pořádaná ve spolupráci
s Českou televizí a zaměřená na krátkometrážní tvorbu vysokých a středních filmových škol v oblasti animované, hrané i dokumentární. Přímý přenos maratonu z RWE letního kina na Masarykově náměstí se rozběhne 25. 7. ve 22 hod.  na ČT 2 a skončí následující den dvě hodiny po půlnoci. Projekce snímků mladých talentů z celé republiky proloží živé vstupy, ve kterých významní hosté Letní filmové školy a České televize bezprostředně pohovoří o svých studentských letech i tvorbě.

Česká televize je stálým a hrdým partnerem české filmové tvorby. Nejen prostřednictvím obrazovky, ale i aktivní účastí na kulturním dění  představujeme veřejnosti rozmanitost a kvalitu zavedených českých autorů i talent začínajících umělců. Právě jejich kreativita a originální pohled na svět jsou příslibem, že dobré jméno českého filmu nezanikne. S výběrem toho nejlepšího, co mladí filmaři
v minulém roce vytvořili, se můžete seznámit na Letní filmové škole prostřednictvím Maratonu studentských filmů. Ať už jej zhlédnete na vlastní oči v dějišti filmové přehlídky, nebo si ho vychutnáte v přímém přenosu na programu ČT2, slibuji všem silný zážitek
,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Letošní vizuál rozvíjí námět zmrzliny

Autory letošního vizuálu jsou Štěpán Malovec a Adam Tureček, kteří v loňském roce vytvořili logo pro LFŠ a AČFK a výroční cenu v podobě zmrzliny. „V loňském roce dostala cena AČFK podobu zmrzliny. Vizuální styl letošního ročníku LFŠ rozvíjí tento koncept. Uherské Hradiště zaplaví sladká tsunami. Letní dusno rozvíří osvěžující hurikán, který vtáhne do svého oka všechny, kteří u Buchlovic nestačí zařadit zpátečku. Vanilka s jahodou uzavřou příměří a míchaná poteče komínem. Kdo neumí plavat, ať si přibalí šnorchl, kdo má cukrovku, ať si vezme koňskou dávku,“ přibližují vizuál jeho autoři.

Včasná akreditace se vyplatí

Do 30. června mají návštěvníci možnost zakoupit cenově zvýhodněnou akreditaci na všech devět festivalových dnů za 1 250 Kč, ke které letos získají jako bonus sešit papelote speciálně vyrobený pro LFŠ. Zájemci si mohou zakoupit akreditaci a ubytování prostřednictvím akreditačního sytému,jež je dostupný na stránkáchwww.lfs.cz. S včasnou akreditací je spojena možnost zakoupení ubytování na studentské koleji.

CENY AKREDITACÍ

Typ akreditace          Základní cena               Se slevou              Při platbě do 30. června                    
Jednodenní              300,-                          -                            -
Čtyřdenní                1.000,-                        850,-                      - 
Devítidenní              1.600,-                       1.450,-                           1.250,-

Kompletní denní program