Festival Za dveřmi oživí Prahu pouličním divadlem už posedmé

13.7.2015 – 18.7.2015, 23:59

Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi oživí už tradičně červencové ulice hlavního města. 7. ročník festivalu Za dveřmi přinese hned několik novinek. 

Akrobati, herci, performeři, hudebníci i velké loutky zaplaví nejen centrum Prahy, ale nově také oživí holešovické Výstaviště. Festival přichystá české i světové premiéry či mezinárodní site specific performance. Jako obvykle se můžete těšit na hvězdy pouličního divadla z celého světa a na nejlepší českou tvorbu. Festival Zadveřmi se koná od 13. do 18. července, vstup na představení je zdarma.

Největší festival pouličního divadla v Praze se už tradičně bude konat druhý červencový týden. Během šesti festivalových dní se představí umělci ze sedmi zemí světa – od Ruska, Polska, Slovenska a Německa přes Francii, Španělsko až po Izrael. Přijede například soubor Serious Clowns s Adamem Readem, který tvořil se slavným Cirque du Soleil, a Fyodorem Makarovem, spolupracovníkem Slavy Polunina. Francouzští Cie Underclouds se představí s večerní open air performance FUNAMBUS. Prahu navštíví mimo jiné také španělský soubor Compagnie La Tal, který letos získal ocenění za nejlepší pouliční představení na největším veletrhu umění v německém Freiburgu. „Dramaturgie festivalu kloubí nejlepší zahraniční i české interprety. Každý rok chceme přivézt projekty či soubory, které jsou inovativní a inspirativní zároveň. Na Za dveřmi proto představíme několik premiér. Přímo pro festival vznikne německo-česká site specific performance Brána do Fantazie, která odstartuje letošní ročník,“ prozrazuje program Michaela Holbíková, dramaturgyně festivalu.

Za dveřmi se letos navíc rozroste o nové prostory. Mimo tradiční Václavské a Jungmannovo náměstí bude festival probíhat i v okolí Můstku, v ulici Na Příkopě, kolem Náměstí Republiky, u Florence, Anděla a také na Výstavišti Holešovice. „Rozrůstáme se a společně s námi i místa, kam přivážíme to nejlepší z klauniády a pouličního divadla. Za dveřmi tentokrát bude také v areálu pražského Výstaviště, kde na návštěvníky bude čekat kromě open air performance a večerních produkcí šapitó, tančírny a pouliční zábava,“ zve do nových prostor Jakub Vedral, ředitel festivalu.

Právě v areálu Výstaviště bude na dva dny (16. a 17. 7.) postavené šapitó, se kterým přijede slovenský soubor Teatro Tatro. V divadelní adaptaci Mistra a Markétky vypráví příběh o lásce, která je skutečná, která je mimo kategorii dobra a zla, o Bohu i o Ďáblu. Představení Majster a Margaréta zahraje Teatro Tatro v šapitó. Jako jediné je v rámci festivalu zpoplatněné – základní cena vstupenky je 450 Kč, 350 Kč stojí snížené vstupné. Vstupenky lze koupit v předprodeji goout.cz

Pořadatelem festivalu je ArtProm s.r.o. Bližší informace k festivalu naleznete na www.zadvermi.cz