Letní slavnosti staré hudby

13.7.2015 – 6.8.2015, 23:59

Mezinárodní hudební festival Letní slavnosti staré hudby letos opět láká na mimořádné hudební zážitky i vynikající interprety a již pošestnácté otevírá historické sály i hudební archivy.

Mottem nadcházejícího ročníku festivalu, který se uskuteční mezi 13. červencem a 6. srpnem, je FEMINA AETERNA, čili „věčná žena". Ústředním tématem festivalu jsou nejrůznější podoby ženské hudebnosti. „V dějinách byly ženy v hudbě považovány za výjimečný, nezřídka dokonce nevítaný jev. Přesto, jak ukazují novodobá zkoumání, vývoj světové hudby výrazně ovlivnila celá řada znamenitých skladatelek, interpretek i patronek umění, které však většinou rychle upadly v zapomnění," vysvětluje ředitelka festivalu Letní slavnosti staré hudby Markéta Semerádová.

Objevná dramaturgie festivalu představí například díla známé skladatelky a středověké donny universale Hildegardy von Bingen, zazní kompozice francouzské barokní umělkyně Elisabeth Jacquet de La Guerre i skladby inspirované osudy významných hrdinek křesťanské tradice (sv. Cecílie, Zuzany či Máří Magdalény) a příběhy ženských mytologických postav, jako jsou bájná královna Dídó či bohyně Kallistó a Diana. To vše v podání předních zahraničních i tuzemských interpretů. Vystoupí například brazilská sopranistka Luanda Siqueira, skvělý kontratenorista Terry Wey, charizmatická gambistka Lucile Boulanger, všestranná instrumentalistka Paulina van Laarhoven či fenomenální kytarista Quito Gato. Vrcholem festivalu pak bude uvedení barokní opery Calisto v podání souboru Collegium Marianum a divadelní společnosti Buchty a loutky. „Jestliže koncerty s ženskou tematikou dnes ‚zdobí' dramaturgii mnohých pořadatelů, Letní slavnosti staré hudby zasvětí tématu věčné ženy celý 16. ročník," dodává Markéta Semerádová.

Předprodej vstupenek na všechny festivalové koncerty začíná dnešním dnem. Více informací na www.letnislavnosti.cz.