Festival Trutnoff 2015

20.8.2015 – 23.8.2015, 23:59

Letošní věnování festivalu patří svobodě Ukrajiny, obětem holocaustu a náboženské toleranci. Hvězdami festivalu budou britští The Prodigy (mimořádná možnost zakoupení jednodenní vstupenky), širokou nabídku hudebních žánrů obohatí také metal Gojira, cimbálovka nebo dívčí trio z Kozojídek.

Už se stalo tradicí, že každý ročník legendárního Trutnoff Open Air Festivalu je někomu věnován či zasvěcen. I tím se odlišuje od jiných hudebních podniků. Obvykle na něm vystupují i účinkující, které byste jinde na jednom pódiu marně hledali, jak říkal Náčelník. Ani letos tomu nebude jinak. Festival Trutnoff se uskuteční od 20. do 23. srpna a bude věnován svobodě Ukrajiny, obětem holocaustu a náboženské toleranci. Oznamujeme i první várku českých kapel, z nichž některé ještě nikdy v našem ležení nevystoupily a nebyly červenou hlínou políbeny. Na festivalu zahrají poprvé. Vystoupí tak vedle již ohlášených britských The Prodigy, jejichž nová deska sklízí více než pozitivní ohlasy. Podhorská půda se zatřese...  

Je známo, že „Český Woodstock“, jak často bývá trutnoffský festival přezdíván, se vyznačuje nejen hudbou a neobvyklou dramaturgií s charakteristickými zvraty, vtipem a extrémy, ale i zajímavými návštěvníky a dedikacemi. Ctí tradice a připomíná různé osobnosti či události z historie i současnosti, které jsou festivalu blízké. Jak říkáme, festival není jen o hudbě, ale má i svého ducha a názor.
„Letošní setkání věnujeme aktuálním událostem, které hýbou Evropou i Amerikou a které kdyby – nedej Bože – přerostly, nemuseli bychom se už těšit na žádné festivaly. Žádné by nebyly a radost ze setkání na nich by odplynula a vymizela. Nebylo by kam jezdit. Svět by měl jiné starosti – o vlastní přežití. Připomínkou z nedávné historie mohou být právě oběti holocaustu, jehož smutné sedmdesátileté výročí si v letošním roce připomínáme. Projevy diktatury známe v různých podobách a obměnách z historie i současnosti. Ďáblovi je třeba říci ne, i třeba formou zasvěcení festivalu,“  zní z našich wigwamů k letošní dedikaci.
Po celé naší Zemi je dost konfliktů, často velmi drastických a krvavých, ve jménu toho či onoho náboženství. Proto chceme připomenout myšlenku náboženské tolerance a snášenlivosti. Nelíbí se nám islámský radikalismus a jakékoliv další fanatické náboženské projevy. Toleranci považujeme za jediné možné řešení těchto problémů. Festivalové ekumenické bohoslužby, při kterých se vedle sebe dokáží domluvit vyznavači védské kultury Hare Krišna s katolíky a protestanty a na jednom pódiu odsloužit bohoslužbu, jsou ukázkou toho, že to jde, i když se to každému líbit nemusí.

Více informací se dozvíze na oficiálních stránkách.