Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové 2015 v Litomyšli

11.5.2015 – 24.5.2015, 23:59

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pod záštitou Ing. Jany Pernicové, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje, slavnosti pořádá Smetanova Litomyšl, o.p.s. a Město Litomyšl ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, Sborem paní a dívek a SOŠ a SOU Polička.

Téma 4. ročníku: „Zemčata a zelené věci“

Tři úspěšné ročníky Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že zájem veřejnosti o kvalitní pokrmy je velký a odkaz největší české kuchařky, která hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, má v Litomyšli odezvu. V roce 2015 si připomínáme výročí 230 let od jejího narození (Všeradice 31. 1. 1785) a také 170 let od úmrtí (Litomyšl 5. 8. 1845). Čtvrtý ročník městských slavností tak bude mimořádně slavnostní. Znovu přivede na Smetanovo náměstí kuchařské odborníky, studenty odborných škol, domácí hospodyňky i kutily, milovníky dobrého jídla a pití. Tentokrát se zaměří především na potravinářské produkty českých zemědělců a kvalitní výrobky přímo z farem. V minulých ročnících vystupovali a soutěžili hlavně profesionálové, letos tomu ale bude jinak. Stále častěji se začíná vařit vysoká gastronomie i v domácnostech a mnozí domácí kuchaři se mohou stát konkurencí profesionálům. Zda obstojí, se ukáže v soutěžích a prezentacích právě na 4. ročníku gastroslavností v Litomyšli.

Rettigová na Ulici?

Pořady zaměřené na gastronomii a zdravé stravování jsou častým a oblíbeným formátem mnoha televizních stanic. S vařením se ale diváci setkávají i v dalších pořadech a často si to ani neuvědomují. Spisovatelku Miroslavu Kuntzmannovou zaujala příprava pokrmů v oblíbeném seriálu ULICE televize NOVA natolik, že z nich sestavila kuchařku receptů. Představí ji v sobotu 23. května na pódiu gastroslavností spolu s herci seriálu - Zdenou Hadrbolcovou, představitelkou Růženy Habartové a Stanislavem Zindulkou, alias Miloslavem Stárkem. Vítěz soutěže o nejlepší svíčkovou získá mimořádnou cenu – se skupinou až šesti osob se bude moci zúčastnit natáčení seriálu a dokonce si v něm i zahrát.

Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť

Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 11. do 22. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně, vařené v duchu motta slavností. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Tu je možno vystřihnout a složit z následující stránky, případně vyzvednout v kterékoli zapojené restauraci. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu (poukázku na konzumaci v restauraci, celoroční předplatné novin, licence pro přístup do internetového kurzu Kulinářského umění, vstupenky na festival Smetanova Litomyšl, …). Vítěz s nejvyšším počtem razítek (v případě rovnosti rozhodne los) získá profi licenci do internetového kurzu Kulinářského umění v hodnotě 2.400 Kč. Vyhodnocení soutěže proběhne 23. května odpoledne na Smetanově náměstí.

Rettigová znovu ve škole

S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 11. do pátku 22. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní kartu. Vítěz soutěže s nejvyšším počtem razítek (v případě rovnosti rozhodne los) získá poukaz pro celou rodinu na prohlídku studií České televize a zúčastní se natáčení některého z dětských pořadů. Pro všechny zúčastněné děti přichystá společnost Scolarest obří dort, který vítěz slavnostně nakrojí. Vyhlášení proběhne v sobotu 23. května ve 13 hodin na Smetanově náměstí.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“

Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka, neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 23. května mezi 10. a 11. hodinou na litomyšlské náměstí. Pokud návštěvníci vyhodnotí tu vaši jako opravdu nejlepší, pak získáte hlavní cenu - možnost zúčastnit se s pěti přáteli natáčení seriálu ULICE a dokonce si v něm i zahrát. Jako dárek navíc dostanete kuchařku Miroslavy Kuntzmannové „ULICE vaří s vámi“. Soutěž je otevřená pro amatéry i profesionály a vzorky bude hodnotit také odborná porota. Ta určí svého vítěze, který získá profi licenci do kurzu Kulinářského umění v hodnotě 1.200 Kč. Všichni soutěžící získají přístup do kurzů Kulinářského umění na 30 dnů a celoroční předplatné novin. Předchozí přihlášení je nezbytné! Přihlášky přijímáme do 15. května na [email protected].

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta kamarádů, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem. Do soutěže se mohou přihlásit maximálně sedmičlenné týmy, uzávěrka přihlášek je 18. května.

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 24. května mezi 11:00 a 12:00 přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem na Smetanovo náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Ve 13:30 bude vyhlášena nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu v podobě celoročního předplatného MF DNES získají všichni účastníci, vítězové navíc ještě celoroční předplatné časopisu Gurmet a kuchyňské potřeby od firmy Orion.

Grilování s Plzeňským Prazdrojem

V pátek 22. května od 18:00 hodin v areálu Za Sokolovnou můžete ochutnat speciality k pivu, grilované dobroty, zúčastnit se soutěží a především školy čepování piva, vedenou Master Bartendery Pilsner Urquell. Hraje kapela MACHOS BURRITOS (RUFUS plays legends). Prvních 100 piv čepujeme zdarma!

Zdobení (vy)pečených „Magdalenek” a  vařeček

V sobotu 23. 5. od 10:00 do 17:00 hodin a v neděli 24. 5. od 13:00 do 16:00 se budou v zámeckém pivovaru zdobit figurky z lineckého těsta a dřevěné vařečky. Připravilo Evropské školicí centrum.

Dobrá rada slovanským venkovankám aneb Pojednání, kterak pokrmy sprosté

lacině i chutně připravovati Interaktivní program pro malé i velké bude v sobotu 23. května od 10:00 do 17:00 probíhat v Regionálním muzeu v Litomyšli. Od 14.00 hodin se můžete zúčastnit slavnosti „křestu“ nové kuchařské knihy Miroslavy Kuntzmannové S trochou nostalgie aneb Vařme trochu česky, nabízející staré, v mnoha rodinách již zapomenuté české recepty. Jedna kapitola je také věnována receptům Magdaleny Dobromily Rettigové.

Sousedská husička na Smetanově náměstí

Na neděli 24. května je připraven pro všechny zájemce společný oběd v obří restauraci na Smetanově náměstí. V pravé poledne se bude podávat 500g husí stehno se zelím a variací knedlíků. K jídlu nabídnou čepovaný Pilsner Urquell mistři výčepní a chybět nebude ani dezert a káva. Slavnostní menu připraví a na porcelánu bude servírovat Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička. Nedělní program však začne už od 11 hodin. Vyhrávat bude poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zatančí a zapěje lidový soubor se Sborem paní a dívek. Proběhne soutěž o nejlepší bábovku a děti se mohou zabavit programem, který pro ně připraví Kavárna Pohádka. Poukaz na husičku je třeba zakoupit do 19. května v informačním centru, v kavárně Pohádka nebo na stránkách www.gastroslavnosti.cz za cenu 179 Kč (119 Kč poloviční porce).

GASTROFESTIVAL SOBOTA 23. KVĚTNA

PROGRAM

10:00 – 15:00 Toulovcovo náměstí
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“

10:30 Městský hřbitov
Pocta Magdaleně Dobromile Rettigové poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové, vystoupení Sboru paní a dívek, průvod na Smetanovo náměstí

11:00 Smetanovo náměstí

SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry
 sdružení Česká farma – představení a prodej produktů přímo od pěstitelů a chovatelů
 prezentace odborných škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích
 představení partnerských škol z Polska a Itálie
 ochutnávky pokrmů připravených restauracemi podle M. D. Rettigové - Zlatá Hvězda, Karlov, Pivovar Faltus
 soutěž jedlíků bramborových knedlíků (pořádá AKC ČR – Východní Čechy)
 prodej místních produktů a regionálních potravin
 Restaurace U Kolji – zakarpatské speciality zejména z brambor
 Salaš U Franka – tradiční slovenská kuchyně a Ľudová hudba Matúša Ondruša
 Holandské speciality

Program na pódiu – moderuje Aleš Cibulka

 TOBOGAN (11.00 – 12.00) - živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností s hosty, herci seriálu ULICE Zdenou Hadrbolcovou a Stanislavem Zindulkou, herečkou Alenou Štréblovou, představitelkou M.D.Rettigové ve hře Česká kuchařka Kladenského divadla, spisovatelkou Miroslavou Kuntzmannovou a Miroslavem Kubcem, prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Hudební doprovod zajistí Martin Chodúr.
 kuchařské vystoupení šéfkuchaře hotelu Zlatá Hvězda, pěvkyně Dagmar Peckové a místostarosty Litomyšle Michala Kortyše
 krájení španělské šunky Jamón
 kuchařské prezentace, zábavné soutěže a zajímaví hosté
 hudební program Ľudová hudba Matúša Ondruša z Levoči

Dětský program:
 zdobení Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová – JaJa
 Malý zmrzlinář – namíchej si sám ten nejlepší zmrzlinový pohár
 školička vaření, veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků a další