Pět dní - Botanická zahrada Praha

2.6.2015 – 30.8.2015, 23:59

Ve dnech 2. 6. - 30. 8. si přijdou na své milovníci sochařského umění. V atraktivním prostředí skleníku Fata Morgana své práce představí mladí výtvarníci ze Střediska volného času Lužánky v Brně.

V atraktivním prostředí skleníku Fata Morgana budou instalovány pískovcové sochy, které vznikly během čtyř ročníků Sochařského sympozia ve Středisku volného času Lužánky v Brně. Autory jsou tvůrci ve věku od 14 let -  amatéři, ale i studenti výtvarných škol, ovšem jiných oborů, než je sochařství. S opracováním pískovcového bloku neměli tvůrci většinou žádné zkušenosti. Pět dní je krátká doba na to, aby autoři vytvořili dostatečně zpracovanou sochu, a protože výsledky posledního sympozia byly překvapivě dobré, rozhodli se organizátoři pro jejich prezentaci v exotickém prostředí skleníku Fata Morgana, kde se stanou jeho součástí do konce prázdnin. 

Sochy vznikly pod vedením lektora Filipa Hausera /absolvent sochařského ateliéru prof. akad. soch. Jana Ambrůze Fakulty výtvarných umění v Brně/. Sochařské sympozium v Lužánkách je zřejmě raritou, která nemá v České republice obdoby – nabízí možnost dětským i dospělým amatérským zájemcům věnovat se opracování pískovce pomocí klasického sochařského nářadí pod odborným vedením.