CHA CHA CHA ANEB CHARLIE CHAPLIN A JINÁ CHÁSKA - Divadlo Alfa

28.3.2019, 9:00 – 20.4.2019, 16:00

Maňásková expedice do království němé filmové grotesky aneb Než komedie byla králem…

CHA CHA CHA ANEB CHARLIE CHAPLIN A JINÁ CHÁSKA - Divadlo Alfa
  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

Když jsme v roce 2006 připravovali dnes už světoznámou inscenaci „Tří mušketýrů“ (hostovala ve více než 20 zemích tří kontinentů a získala 27 ocenění) byla pro nás (samozřejmě vedle Dumasova románu) základní inspirací němá filmová groteska francouzského komika Maxe Lindera „Malicherný mušketýr“ z r. 1922. Inspirovala nás nikoli k nápodobě filmu divadelními prostředky (to by ani nebylo možné) , ale pouze nám dodala odvahu ke „hře podle vlastního programu“, k přečtení všeobecně známé látky s nadhledem a po svém. Ostatně němá groteska a akční maňáskové divadlo mají mnoho společného a asi i společné kořeny.

Po téměř 10 letech zastesklo se nám opět po onom „nádherném světě legrace“, jehož hlavními stvořiteli byli Charles Chaplin, Buster Keaton (Frigo), Laurel a Hardy, Harold Lloyd a několik dalších, v neposlední řadě i populární Keystonští strážníci. A stejně jako v případě „Tří mušketýrů“ nehodláme kopírovat notoricky známé scény z filmů těchto klasiků, ale hodláme nabídnout našim maňáskům, maňáskářům a samozřejmě vám, našim milým divákům od 7 do 99 let zbrusu nový scénář osvědčeného autora Vítka Peřiny, po duchu sice věrný „zlatému věku grotesky“, ale zcela nový, původní, v němž by se výše jmenovaní komici mohli setkat ve společně hraném příběhu (k čemuž ve skutečnosti nikdy nedošlo).
Ale protože tento titul bude uveden až v závěru příští sezóny, v tuto chvíli se na něm ještě v potu tváře pracuje (vymýšlet legraci není žádná legrace), nemůžeme a nechceme tedy zatím uvádět další podrobnosti. Jako náhrada a návnada, nechť poslouží básnička milovníka a znalce filmových grotesek Ondřeje Suchého:

Z legračního moře
Vyplivla mě vlna smíchu
Na Ostrov Chaplin
Byl jsem dobrovolným Robinsonem
A kamarád Pátek
Němý jak film ve svých počátcích
S bambusovou hůlkou
V černé buřince
A šmaťchavých botách
Předváděl mi každý večer
Nejveselejší podívanou na světě

Režie T. Dvořák
Výprava I. Nesveda
Dramaturgie P. Vašíček

A kdybyste se snad někdy nudili nebo Vám bylo smutno, pusťte si „studijně“ pár grotesek z doby, „kdy komedie byla králem“. Nebudete litovat.

INSCENACE JE VHODNÁ PRO DĚTI OD 6 LET.