MHF Český Krumlov 2015 - Pavel Šporcl, Jihočeská komorní filharmonie, Jan Talich

31.7.2015, 19:30 – 21:00

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je reprezentativní letní přehlídkou světové hudební kultury a jejích nejnovějších trendů, s širokým rozpětím hudby od 15. až po 21. století, představující významné tuzemské a zahraniční umělce.

Cena vstupenky: od 145 Kč

Program

Richard Wagner (1813–1883): Siegfriedova idyla
Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893): Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 35
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Symfonie č. 7, A dur, op. 92

Pavel Šporcl

Pavel Šporcl je houslovým virtuosem a jedním z nejžádanějších českých umělců. Díky svému umění, výrazné osobnosti i nekonvenčnímu vystupování slaví úspěchy u všech generací posluchačů. Studoval na pražské konzervatoři a hudební fakultě AMU ve třídě prof. Václava Snítila a v letech 1991-1996 v USA u Itzhaka Perlmana. Ve studiu pokračoval na slavné newyorské Juilliard School u pedagogické legendy Dorothy DeLay. Světově uznávaný kritik a historik Henry Roth zařadil Pavla Šporcla – jako jediného z českých houslistů mladé generace – do své knihy „Housloví virtuózové: Od Paganiniho po 21. století“.  Kritikové Pavla Šporcla nazvali „talentem, který se rodí možná jednou za sto let…“ Je nositelem významných ocenění, koncertuje po celém světě, spolupracuje s významnými umělci, domácími i zahraničními orchestry. Jeho rozsáhlý repertoár zahrnuje 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních děl. Vedle stěžejní klasické hudby koncertuje i s jinými žánry: s cikánskou kapelou odehrál přes 200 vystoupení v mnoha zemích světa včetně Číny. V roce 2012 nahrál své první pop-crossoverové album Sporcelain, jehož pražskou premiéru uvedl na Terminálu 2 Letiště Václava Havla. Na koncertních pódiích se setkal s K. Gottem, E. Pilarovou, V. Dykem, E. Farnou, T. Černochovou, kapelou Kryštof i Hradišťanem. Jeho vystoupení jsou velmi dobře přijímána jak širokou veřejností, tak odbornou kritikou.

Jan Talich

Jan Talich vystudoval Pražskou konzervatoř a poté absolvoval AMU ve třídě Václava Snítila. Již v té době pořádal vlastní recitály a hrál s orchestry po celé republice. Stipendium na další studium obdržel nejprve v USA u Shmuela Ashkenasiho a poté na anglické Guildhall School of Music u Yfraha Neamana. V roce 1989 získal první cenu v Mezinárodní houslové soutěži Václava Humla v Záhřebu, čímž odstartoval svoji mezinárodní sólovou dráhu. Jako sólista vystoupil Jan Talich s orchestry po celé Evropě (Paříž, Birmingham, Londýn, Brusel) i v USA. Jeho diskografie zahrnuje několik CD s koncerty českých i světových autorů. Jan Talich hraje na housle A. Stradivarius z roku 1729. Pravidelně vyučuje na kurzech doma i v zahraničí – v Telči, Dijonu, Angers, Prades a na Conservatoire Supérieur v Paříži. V posledních letech se stále více věnuje dirigentské činnosti a je žádán jako hostující dirigent mnoha orchestry v České republice i v zahraničí.

V roce 1992 založil Talichův komorní orchestr, jehož je uměleckým ředitelem a dirigentem. Pod jeho vedením orchestr nahrál četné CD. Jan Talich byl též zakládajícím členem Kubelíkova tria, s nímž vystupoval po celé Evropě a nahrál klavírní tria Dvořáka, Smetany, Suka a Nováka. V roce 1997 z tria odešel na místo prvního houslisty Talichova kvarteta, které patří mezi přední světová tělesa v tomto oboru. S tímto kvartetem již vystoupil na mnoha podiích po celém světě (např. Carnegie Hall, Signore Hall, Beethovenhaus, Hercules Sal, Chatelet, Theatre de Champs-Elysée, Gaveau) a dočkal se skvělé kritiky. Talichovo kvarteto jezdí pravidelně na turné do Japonska, Jižní Ameriky, Mexika či Jižní Koreje. Mezi jeho nahrávky patří většina známých českých kvartet i komplet všech smyčcových kvartet od Mendelssohna. Mnoho jeho CD bylo oceněno vydavatelskými časopisy Gramophone, Strad, Diapasson a Radio Bayern.

Jihočeská komorní filharmonie

Jihočeská komorní filharmonie byla založena v roce 1981 v Českých Budějovicích s původním názvem Jihočeský státní orchestr. V současnosti má 37 členů a zůstává jedinou profesionální filharmonií v Jihočeském kraji. U vzniku orchestru stál dirigent Jaroslav Vodňanský, později se ve funkci šéfdirigenta vystřídali Ondřej Kukal, Břetislav Novotný, Jaroslav Krček a Stanislav Vavřínek. Od roku 2008 je šéfdirigentem Jan Talich. Orchestr vedle samozřejmé interpretace hudby klasických skladatelů a skladeb vhodných pro menší orchestry i malý koncertní sál stále více sleduje i současný trend propojování žánrů, objevování nových pohledů na interpretaci a prezentaci a systematicky pracuje na stále vyšší kvalitě. Většina hudebníků jsou mladí, ctižádostiví, šikovní a perspektivní interpreti, kteří velmi vítají jakoukoliv další možnost spolupráce se špičkovými dirigenty i sólisty. Ambicí Jihočeské filharmonie je udržet žádoucí zájem stávajících abonentů a současně se zaměřit na mladší publikum a širší veřejnost tak, aby přišli i ti Jihočeši, které tzv. vážná hudba doposud více méně míjí. Kapacitu, směr i chuť určitě má.

www.festivalkrumlov.cz