MHF Český Krumlov 2015 - Kubánský večer, Elsa Valle, Jorge Vistel, Son caliente ad.

25.7.2015, 20:30 – 21:30

Vícežánrový hudební večer tentokrát s tradiční kubánskou hudbou a gastronomií.

Cena vstupenky: od 145 Kč

Rozhlasový  Big  Band  Gustava  Broma

Rozhlasový  Big  Band  Gustava  Broma  šíří  slávu  a čest  jména  Gustav  Brom  pod  vedením  dirigenta Vlada Valoviče. V roce 2010 oslavil orchestr výročí 70  let  od  jeho  založení. V průběhu bohaté historie prošlo  jeho  řadami  velké  množství  muzikantů  a  i dnes  přicházejí  noví  hráči,  kteří  zde  získávají neocenitelné  zkušenosti.  Do  programu  se  tak dostávají  nová  moderní  aranžmá  a  repertoár  se neustále  vyvíjí.  Orchestr  je  rezidenčním  souborem Českého rozhlasu pro roky 2013 a 2014.

Son caliente

Son caliente je skupina složená převážně z kubánských muzikantů. Repertoár tvoří originální latinskoamerická hudba, salsa, bossa nova, samba, mambo, charanga, cha cha, rumba ad. Hudební sdělení, které skupina Son caliente předává, je naprosto autentické. Nástrojové složení je tradiční, přesto působí nadčasově – ačkoli některé písně mají již 70letou historii, zní zcela současně a aktuálně. Díky aranžérským úpravám a interpretaci jsou skladby dynamické a působivé. Hudební zážitek, kterým Son caliente prezentuje latinskoamerickou hudbu, nenechává diváky chladnými, a to bez ohledu na věk či národnost.

Elsa Valle

Zpěvačka Elsa Valle se narodila na Kubě a nyní žije v Evropě. Po absolvování nejlepší hudební školy v Havaně se jí dostalo prvního ocenění ve slavné Tropicaně v témže městě. Vystupovala na nejslavnějších kubánských a jihoamerických festivalech a její výkon na renomovaném kubánském festivalu "Boleros De Oro" ocenili diváci i kritici. Její styl lze popsat jako zajímavou a fantastickou kombinaci tradičního a současného kubánského zpěvu. Její hlas je melancholický, svůdný a současně plný výbušné improvizace. Svou hudbu a nádherný hlas přináší publiku při svých vystoupeních na jazzových, latinskoamerických a popových festivalech, jako je festival v San Remu nebo La Bienal Flamenco Festival. Stála na pódiích po boku významných umělců, mezi něž patří Estremeno, Santana, Al di Meola a legendární hudebníci ze skupiny Buena Vista Social Club.
Spolu s Josem Luisem Montonem a svým bratrem, kubánským pianistou Ramónem Vallem, absolvovala několik flamencových tanečních turné s Marií Serrano. Řada časopisů včetně španělského "Pais" a dalších ocenila její umění pozitivní kritikou. Kromě mezinárodního působení okouzlila publikum svým nádherným hlasem a talentem také na největších maďarských pódiích jako Pepsi Sziget, kde zpívala spolu se slavnými umělci jako Omara Portuondo, Elena Burke či Ibrahim Ferrer. Získala zvláštní cenu na "Festivalu lyra". V poslední době koncertuje se svou vlastní skupinou. Navazuje na kubánskou tradici a svým jedinečným stylem zpívá jazz doplněný rytmy a melodiemi z kubánské hudby.

Jorge Vistel

Trumpetista Jorge Vistel se narodil v Santiagu de Cuba a pochází z hudební dynastie. Tradiční hudbu své země znamenitě kombinuje s jazzovou avantgardou. Mezi jeho učitele patřili mimo jiné Steve Coleman, Wynton Marsalis a Barry Harris. Od roku 2005 žije v Evropě, kde společně vystupoval s takovými hudebníky, jakými jsou Roy Hargrove, Doug Hammond, Henry Cole, Lewis Nash, Stefano Bedetti nebo David Virelles. Vystupoval na mnoha festivalech a v jazzových klubech: Festival de Jazz de San Sebastian, Jamboree, Havana Jazz Festival, Milano Jazz Festival Latinoamericando nebo Monterey Jazz Festival. Spolu se svým bratrem Maikelem Vistelem založil kvintet Vistel Brothers a vydali album Evolution. Absolvoval turné sponzorované Quincym Jonesem spolu s Alfredem Rodriguezem & The Invasion Parade. Jeho posledními nahrávkami jsou alba Cimarrón a Tierra a la vista. 

www.festivalkrumlov.cz