Zen Plzeň - město jako výstava

28.4.2015 – 31.12.2015, 23:59

To, že umění má sílu měnit náš svět, je dobře a dlouho známý fakt. Stejně tak je známou skutečností, že pokud dlouho míjíme nehezké či dokonce nebezpečné místo, zvykneme si na něj a začneme ho brát jako běžnou součást svého života.

Projekt Město jako výstava chce upozornit na zanedbaná a omšelá místa v centru Plzně a upoutat k nim pozornost formou uměleckých intervencí.  Od dubna do října 2015 bude postupně oživováno sedm míst v Plzni nejrůznějšími uměleckými vstupy. Veřejnost se může těšit na hravé instalace, které budou reagovat na genia loci daného prostředí. Skupina umělců pod kurátorským vedením Rostislava Koryčánka (mimo jiné realizátora brněnského projektu Sochy v ulicích) vstoupí do plzeňského prostoru a problematická místa se svým uměleckým zásahem pokusí ukázat v novém světle. Každý měsíc se tak promění jedna část městského centra a umělecké intervence budou postupně v „interiéru“ města narůstat.  Šest městských bodů ztvární špičkoví profesionální umělci a jednoho místa se ujmou studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Umělci: Matěj Al-Ali, prof. Jiří Beránek, Petr Dub, Pavel Karous, Eva Koťátková, Dominik Lang, Michal Moravčík, Tomáš Moravec, Michal Pěchouček, Pavla Scéranková, Michal Šeba, Benedikt Tolar, Dušan Zahoranský, Martin Zet.

28. 4. Zen Plzeň – Město jako výstava: „Píseň pro Rudolfa“

vernisáž, umění ve veřejném prostoru 
Anglické nábřeží, schody před Komerční bankou 17:00

Projekt Zen Plzeň zahájí umělecká intervence Pavla Karouse a Michala Pěchoučka. Jejich „vstup“ do města je reflexí sousoší Rudolfa Svobody, bývalého památníku československo-sovětského přátelství, které je na Anglickém nábřeží umístěno od 70. let dvacátého století. Umělci se dekonstrukcí abstraktní části sousoší a fotodokumentací mnohých dalších realizací Rudolfa Svobody ve veřejném prostoru pokusí ukázat, že obsah jeho děl skrývá pod propagandistickým zevnějškem barvitý, komplikovaný obsah a že umělecká kvalita jeho soch je nesporná.
Na vernisáži vystoupí dětský sbor Mariella pod vedením Marie Novákové

28. 4. Zen Plzeň – Město jako výstava: Matěj Al-Ali, Petr Dub, Tomáš Moravec - Socha pro Plzeň 

vernisáž
DEPO201519:00

Umění či jakákoliv kulturní akce je „chtě nechtě“ součástí politického nebo společenského dění. To, že je Plzeň nositelem titulu Evropské hlavní město kultury 2015, je dokladem toho, že chce hrát významnou roli nejen v rámci České republiky ale i Evropy. Pro tuto příležitost umělci Matěj Al-Ali, Petr Dub a Tomáš Moravec vytvoří sochu pro Plzeň, kterou, ještě dříve než ji odhalí Plzeňanům, vystaví v některém z evropských partnerských měst. Po několika měsících diplomatického působení v Evropě se socha vrátí zpět do Plzně a Plzeňané rozhodnou, kde by Socha pro Plzeň měla stát. 

26. 5. Zen Plzeň – Pedagogové a studenti FDULS ZČU – Budelíp

vernisáž
náměstí Emila Škody - 17:00 

K přemýšlení o Plzni a ztvárnění některého z plzeňských míst byli do projektu Zen Plzeň přizváni pedagogové - Jiří Beránek a Benedikt Tolar - a studenti ateliéru Socha a prostor, kteří umělecky uchopí náměstí Emila Škody, místo, jež zůstává od dob válečného bombardování neutěšené. K neucelenému charakteru tohoto prostoru přispěla i výstavba autobusového nádraží pro čtyřicet tisíc zaměstnanců Škodovky a následné razantní snížení počtu zaměstnanců v 90. letech.