Koncert Freddie McGregor, Queen Omega a Nature v Lucerna Music Baru

17.5.2015

17. května přijede poprvé do ČR legendární jamajský zpěvák Freddie McGregor! A slovo „legenda“ je v tomto případě opravdu více než na místě.

Freddie se narodil v jamajském Clarendonu v roce 1956 a kariéru zpěváka započal už v sedmi letech, kdy se stal součástí vokálního tria The Clarendonians. Tehdy už také začal nahrávat v kultovním Studio One pod jménem Little Freddie. V roce 1975 konvertoval k rastafariánství, vedle Coxsonea nahrával na přelomu 70. a 80. let také pro Niney the Observer, později s ním nahrával i Junjo Lawes, Linval Thompson nebo Gussie Clarke.

Začátkem osmdesátek jeho hlas vystřelil do mezinárodních vod hit „Bobby Bobylon“, z těch dalších jmenujme alespoň "Big Ship", "Push Comes to Shove" nebo "Just Don't Want to Be Lonely", který se dostal až do britské Top 10. V roce 1983 založil vlastní label Big Ship records, kde vedle vlastních alb vydával i kolegy, jako jsou Papa San, Lt. Stitchie, Tiger, Luciano nebo Mikey Spice. Za pozornost také stojí, že nahrával bicí pro Sugar Minotta nebo Judy Mowatt z I-Threes, která je dodnes jeho manželkou. Společně mají tři syny, kteří pokračují v kvalitním renomé značky Big Ship. Chino a Laden jsou talentovaní zpěvácí, Stephen McGregor aka Di Genius je k tomu i jeden z nejprogresivnějších dancehallových producentů Jamajky.

Freddie McGregor má dodnes jeden z nejzachovalejších hlasů reggae music a je stále aktivní v koncertování i v rámci studiového nahrávání. Již dvě jeho desky v novém miléniu byly nominovány na Grammy, to zatím nejnovější album Di Captain pochází z roku 2012. Freddie dodnes stále nahrává nové singly, příležitostně i v produkci svého syna Stephena. V roce 2013 získal ocenění Marcuse Garveyho za celoživotní dílo. Dámy a pánové, kdo máte rádi kvalitní reggae, tak tento koncert prostě nemůžete propásnout. S Freddiem McGregorem navíc nepřijede jen jeho vlastní kapela, ale také dva vzácní předskokané – trinidadská reggae královna Queen Omega a vycházející jamajský talent, který si říká Nature!