Motýli v Botanické zahradě v Praze

4.4.2015 – 10.5.2015, 23:59

Užasněte nad křehkým okamžikem, kdy se z kukly vylíhne motýl. Obdivujte jeho neslyšný třepotavý let a velká křídla zdobená opaleskujícími barvami. Představíme rozmanité exotické druhy, které nám ještě jako zakuklené housenky přicestují z motýlí farmy z anglického Stratfordu nad Avonou.

Vítejte v motýlím světě, úterý až neděle 9 – 18 h, 5. DUBNA - NA VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ OTEVŘENO!
Každoroční motýlí akce je unikátní jednak svým rozsahem, ale především skutečností, že vystavovány jsou živé exponáty (žádné přišpendlené mrtvolky nehledejte!). Tropičtí martináči, otakárci a babočky pocházejí z anglického Stratfordu nad Avonou, kde se „vyrábějí" v tamní motýlí farmě vzdálené zhruba 200 km od Londýna. Motýli a kukly pro pražskou výstavu se v přírodě vyskytují především v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe. V ojedinělých případech si zaletí i do jižní Evropy.

Aby líhnutí nových přírůstků pokrylo celou výstavu, přicházejí kukly v několika zásilkách (zpravidla tisícovka týdně). Návštěvníci pak mají jedinečnou možnost sledovat líhnutí motýlů na vlastní oči, což se v přírodě podaří jen velmi vzácně...

Jednoznačnou atrakcí letošní výstavy budou ptakokřídelci - otakárci rodů Ornithoptera, Trogonoptera a Troides, kteří patří mezi největší denní motýly světa. Většina druhů žije v jihovýchodní Asi, Austrálii a na přilehlých ostrovech, jeden druh se vyskytuje v Indii. Ve stádiu motýla oproti ostatním tropickým druhům stráví velkou část života - až 4 měsíce. Většinou se jedná o vzácné a ohrožené druhy, ale ujišťujme návštěvníky, že jsme všechny kukly získali z faremních odchovů a nikoli pleněním přírody.
VÝSTAVA JE OTEVŘENA I V PONDĚLÍ 5. DUBNA - JE TOTIŽ VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ (tedy státní svátek:-)