Festival arabské kultury 2015

10.4.2015, 18:00 – 17.4.2015

I letos na jaře Plzeň ožije arabskými tóny, chutěmi, vůněmi a barvami. Již pošesté bude hostit FESTIVAL ARABSKÉ KULTURY, jehož hlavním tématem bude ŽENA.

 Mezi letošními hosty se tak objeví třeba palestinská rapperka, marocká básnířka či libanonská fotografka. Celý program si můžete projít na www.arabfest.cz a nezapomeňte ani na facebookový profil Festivalu arabské kultury. Dozvíte se zde mimo jiné, jak je to se zmiňovaným muslimským šátkem a co vede ženy k tomu, aby ho nosily. Přednáška Evy Al-Abisové upřesní, jaká byla tradiční role muže a ženy v minulosti a co se očekává od mladých děvčat a žen dnes. Na koncertu Shadie Mansour, první dámy arabského hiphopu, se můžete přesvědčit o tom, že lze rapovat třeba i v arabštině. V průběhu celého festivalu se pak ujistíte o tom, že jsou muslimské ženy krásné a silné za každých podmínek, např. na výstavě fotografky Mayi Hutefeuille či na přednášce Nawal Slemiah, zakladatelky neziskové organizace Women in Hebron.

Program věnující se ženám pak bude doplněn již tradičními akcemi, jako je Arabská snídaně, Chutě a vůně syrské a libanonské kuchyně nebo Číše libanonského vína. Novinkou bude projekt Arabové mezi námi. Nenechte si ujít tento jedinečný vhled do problematiky ženy v arabských zemích trochu jinýma očima, než nám zprostředkovávají masová média.