22. ročník festivalu Dny evropského filmu 2015 v Praze

9.4.2015 – 16.4.2015, 23:59

V Praze se festival Dny evropského filmu uskuteční v kinech Světozor, Lucerna a Royal.

Cena vstupenky: 100 Kč

22. Dny evropského filmu zahájí nový německý snímekJsme mladí. Jsme silní., druhý celovečerní počin začínajícího režiséra Burhana Qurbaniho, který na pozvání Goethe-Institutu dorazí představit film osobně. Jde o strhující drama zachycující rasové nepokoje, které před více než 20 ti lety zachvátily Německo. Neodráží však jen staré události, ale i přetrvávající problém xenofobie, který zmítá Evropou se stále rostoucí intenzitou. Sugestivně podaný film velmi originálně pracuje s kamerou. Nabízí pohled tří odlišných účastníků nepokojů na jednu událost. V napínavém dramatu plném silných hereckých výkonů se kromě zavedených německých herců, jako je Devid Striesow (Čas kanibalů, 3, Pád Třetí říše) představí i nastupující herecká generace: Joel Basman nebo Jonas Nay. „Film mne naprosto nadchl svým originálním zpracováním i skvělými hereckými projevy. Přitom téma, ač zachycuje staré události, se naprosto nekompromisně vyjadřuje k současné vlně nesnášenlivosti k menšinám a přistěhovalcům, která zachvátila Evropu, Českou republiku nevyjímaje. Naprosto aktuální film, navíc filmově mistrovsky zpracovaný.

Pro mě jasný hit.“, dodává dramaturg festivalu Zdeněk Blaha.Filmová přehlídka toho nejlepšího, co v evropské kinematografii za poslední 2 roky vzniklo, představí 41 evropských filmů rozdělených do několika sekcí. Reflektovat aktuální problémy ve společnosti bude sekce K VĚCI, připravená ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR, letos s důrazem na vzdělávání a pomoc rozvojovým oblastem světa. Sekce uvede například italský snímek Moje třída, film ze školního prostředí o vzdělávání imigrantů, který si získal ohlas na festivalu v Benátkách. Sekce LUX FILM PRIZE, kterou zaštituje Kancelář Evropského parlamentu v ČR, představí finalisty a vítěze ceny Evropského parlamentu. Doku sekce €DOCS premiérově uvede česko-francouzský dokumentární film Concrete Stories věnovaný historii panelových domů a příběhům lidí, kteří v nich žijí.
Tradiční sekce MEDIA představí výběr evropských sociálních dramat, jejichž distribuce v ČR byla podpořena právě tímto programem. V letošním roce přinesou Dny evropského filmu i celou řadu distribučních předpremiér. V sekci THE BEST OF tak mají diváci možnost s předstihem vidět dlouho očekáváný film Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě nebo provokativní snímek Pestrobarvec petrklíčovýPetera Stricklanda. Kromě zaběhlých sekcí představíme také sekci věnovanou evropským komediím: KOMEDIE.EU, která divákům nabídne například chorvatskou černou komedii Kovbojové nebo svěží debut maďarské režisérky Virág ZomboráczDalší život mého otce, příběh muže, jemuž se zjevuje jeho mrtvý otec.

Podrobnější údaje k programu, přehled filmů jednotlivých sekcí a další informace k letošnímu ročníku Dnů evropského filmu najdou diváci na stránkách: www.dnyevropskehofilmu.cz.