Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu poosmé

7.3.2015, 10:00 – 18:00

Národní zemědělské muzeum přichystalo pro své návštěvníky již osmý ročník tradiční akce s názvem Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu. Letošní ročník proběhne pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a starosty MČ Praha 7 Jana Čižinského. Akci podporuje i  ministerstvo zemědělství, které je zřizovatelem Národního zemědělského muzea Praha.

Zažít tradiční českou domácí zabíjačku se dnes už nepodaří většině obyvatel měst a dokonce ani vesnic. Výjimkou budou ti, kdo v sobotu 7. března navštíví dnes již klasickou akci, kterou letos už poosmé pořádá Národní zemědělské muzeum Praha (Praha 7, Kostelní 44). Za zvýhodněnou cenu návštěvníci dostanou nejen speciální program, ale i možnost navštívit klasické expozice i nově otevřené výstavy NZM.
„Většina dnešních dětí ani neví, jak vlastně probíhá zpracování masa, které dostávají k obědu. Chceme to samozřejmě změnit. Návštěvníci všech věkových kategorií mohou vidět, jak vypadalo zpracování vepře domácího v předjarním období, kdy zásoby z minulého roku ve většině chalup po dlouhé zimě docházely. Zabijačka je vlastně takovou oslavou brzkého příchodu jara a skutečnosti, že se lidem podařilo přežít další zimu,“ vysvětluje staročeskou tradici ředitel NZM Praha Milan Půček.

A na co se mohou návštěvníci muzea v sobotu 7. března těšit ? Především na ukázku tradičních postupů zpracování vepřového masa, které na dvoře muzea předvedou odborníci z firmy Řeznictví Hudera a syn. Ukázky proběhnou v 11.00, 14.00 a 16.00 hodin, přičemž po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i prodej a degustace zabíjačkových a dalších gastronomických specialit, včetně piva, vína a destilátů.

Samostatnou nabídku tvoří mezi 10 a 18 hodinou doprovodný program, např. divadlo pro děti, ukázky tradičních lidových řemesel, práce papírových a plastikových modelářů  nebo třeba možnost zastřílet si na laserové myslivecké střelnici. Jednotlivé doprovodné akce budou probíhat v celé budově muzea. Pochopitelně, že zde návštěvníci budou moci využít i možnost prohlédnout si stálé expozice, včetně největší sbírky zemědělské techniky v Praze s názvem Jede traktor, výstavu O pivu – z chmelnice až na náš stůl nebo interaktivní výstavu o historii potravinářských obalů Od věku sloužím člověku.

Pro celou slavnost nabízí NZM Praha možnost využít slevu na vstupném.