Výlety páně Broučkovy - Národní divadlo

11.4.2019, 17:00 – 26.4.2019, 21:45

V pořadí páté z Janáčkových dokončených oper byl předlohou román Svatopluka Čecha, který byl oblíbenou satirou na nabubřelce, kteří se vydávali za hrdiny.

Výlety páně Broučkovy - Národní divadlo
  • Adresa:
    Ostrovní 225/1
    Praha 1 110 00

Hudební nastudování: Robert Jindra
Dirigent: Jan Šrubař
Režie: SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský)
Scéna: Jakub Kopecký
Kostýmy: Simona Rybáková
Sbormistr: Jurij Galatenko
Dramaturgie: Daniel Jäger
Choreografie: Jan Kodet

Dále účinkuje orchestr a sbor opery Národního divadla moravskoslezského Ostrava

Premiéra 16. října 2014 v Divadle Antonína Dvořáka

Nastudování v českém originále s anglickými titulky.

Z pražské Vikárky přes Měsíc až k husitům – další z operních hitů 20. století!

V pořadí páté z Janáčkových dokončených oper byl předlohou román Svatopluka Čecha, který byl oblíbenou satirou na nabubřelce, kteří se vydávali za hrdiny.

V prvním díle opery podniká domácí pán Matěj Brouček výlet na Měsíc, kde se setkává s idealistickým světem umělců, kteří nejedí a nepijí, jen diskutují o umění. V druhé části se ocitá v 15. století mezi husity. Brouček káže o nutnosti hájit pravdu, ale když je spatřen, jak u křižáků škemrá o záchranu, je odsouzen k upálení. Ze smrtelné úzkosti jej osvobodí zjištění, že šlo jen o sen, když se probudí v prázdném sudu od piva před hostincem Vikárka na Pražském hradě.

Národní divadlo moravskoslezské Ostrava má za sebou téměř devadesátiletou historii. Existuje ve své tradiční čtyřsouborové podobě (balet, činohra, opera, opereta), díky čemuž je (spolu s divadlem v Plzni) nejkomplexnějším tuzemským vícesouborovým divadlem. Slouží publiku tvořenému obyvateli Ostravy, okolí města i návštěvníkům z přilehlých oblastí a regionů. Svá představení hraje ve dvou divadelních budovách – v Divadle Antonína Dvořáka a v Divadle Jiřího Myrona; každoročně uvádí 16 – 19 premiérových inscenací a odehraje téměř pět stovek představení.