Ani spolu, ani bez sebe - Divadlo Kalich

15.1.2020, 19:00 – 6.2.2020, 21:00

Jejich byty dělí jen pár metrů společné chodby, ovšem oni dva jako by žili každý na jiné planetě.

Ani spolu, ani bez sebe  - Divadlo Kalich
  • Adresa:
    Jungmannova 22/9
    Praha 1 110 00

Ona ….. JANA PAULOVÁ

On ….. DAVID SUCHAŘÍPA

Jejich byty dělí jen pár metrů společné chodby, ovšem oni dva jako by žili každý na jiné planetě. Ona  - renomovaná psycholožka, on -  manažer marketingu. Shodnout se dokážou jen na jediném: že toho druhého prostě nemůžou vystát. Jenže pod každodenními slovními přestřelkami a dohady prosvítá cit, který si oba dva zprvu odmítají přiznat… Nikdo z nás přece nechce zůstat sám a jak známo, protiklady se přitahují!

Stejně jako v případě divácky mimořádně úspěšných komedií Drahouškové a Sbohem, zůstávám! přivádějí herečka Jana Paulová a Divadlo Kalich na naši divadelní scénu v české premiéře největší komediální hit současné Paříže. Komedie Ani spolu, ani bez sebe se drží na špici žebříčku nejúspěšnějších francouzských her. Pod dohledem renomované režisérky Lídy Engelové se po Janině boku tentokrát představí David Suchařípa

Jiskření mezi oběma postavami i oběma herci je pro diváky zárukou výtečné zábavy, v níž bezpochyby najdou řadu trefně pojmenovaných situací také ze svých vlastních životů.

Odpovídá Jana Paulová

Čím vším vás hra Ani spolu, ani bez sebe zaujala?

Je vtipná, chytrá a líbí se mi její téma - že lidé, kteří jeden ke druhému mají hodně blízko, mohou mít k sobě tak složitou cestu.

Našla jste ji v Paříži, kam jste si na ni zajela.  Dokázala jste ji vnímat jako běžný divák?

Já už málokdy dokážu hry, které se chystáme uvést, vnímat jako obyčejný divák. I tentokrát jsem ji v duchu přerežírovávala, aby se jí bavilo české publikum.

Po vašem boku se tentokrát neobjevuje jako tradičně Pavel Zedníček, ale David Suchařípa. Jak zásadní je pro vás jako pro herečku volba hereckého partnera?

S kým hraju, je pro mě na jevišti možná důležitější než to, co hraju. S partnerem, se kterým na sebe slyšíme a máme smysl pro podobný humor, se dá i z průměrného textu udělat dobrá komedie. Navíc s Davidem máme za sebou stovky odehraných repríz komedie Drahouškové, takže už dávno víme, že je nám spolu na jevišti dobře.

Odpovídá David Suchařípa

Znáte někoho blízkého, který by byl vaší postavě v této hře podobný, vzpomněl jste si při čtení scénáře na někoho konkrétního?

Hraju manažera marketingu, ta hra je samozřejmě o něčem úplně jiném, nicméně je to postava uvěřitelná, a to je pro mne důležité - že jde o reálnou živou bytost. Pochopitelně se chová jako spousta lidí, které znám. Ale je to spíš prototyp člověka složeného z několika lidí. Není to tak, že by se mi za touto figurou vybavil jeden konkrétní známý nebo kamarád. Pokud bych do této postavy vložil mix svých deseti různých známých, to bych si asi dokázal představit.

Jaká panovala nálada při zkoušení?

Nálada byla výborná! Čekala nás nádherná tvůrčí práce. Možná je to také tím, že jsme na ni byli vlastně jenom tři. Tedy dva herci a režisérka Lída Engelová. Navíc s Janou Paulovou moc rád zkouším a jsem s ní rád, protože je to bezvadný člověk. Cítím, že si spolu i v práci rozumíme, což je moc důležité, když vzniká inscenace, v níž jsou pouze dva herci na jevišti. Pokud by se neměli rádi nebo by si byli lhostejní, tak i kdyby šlo o dva kamarády, ale měli na inscenaci rozdílný názor, nejde dát výsledek dohromady. My jsme se sešli opravdu krásně, atmosféra byla výborná a já doufám, že se odrazila na výsledku.