Olomouc přivítá premiéru interaktivní výstavy ze světa letectví - S hlavou v oblacích

1.2.2015 – 28.2.2015, 23:59

Od 1. do 28. února 2015 se v Galerii Šantovka uskuteční česká premiéra interaktivní výstavy „S hlavou v oblacích“, která představí mnoho unikátních exponátů.

Výstava uvede několik letadel v čele s legendárním stíhacím letounem, který se zúčastnil mnoha ozbrojených konfliktů ve službách více než padesáti armád z celého světa - Mig-21MF, piloty od první světové války až po současné supermoderní specialisty určené pro přežití ve stratosféře a jejich výbavu pro přežití při katapultovaní, unikátní kokpity, letecké motory, či letecký trenažér dnes již nevyčíslitelné hodnoty D – 4 Link Trainer. Ten je jeden z posledních tří dochovaných trenažérů pro 1. generaci britských proudových stíhačů na celém světě. 

Mezi nejinteresantnější exponáty výstavy patří motor z vrtulníku Mi-8, jenž je spojen s tragickou událostí z roku 1977, kdy po jeho zřícení zemřela Viera Husáková - tehdejší manželka osmého československého prezidenta Gustáva Husáka. Ten celý vrtulník poté nechal spálit napalmem a jen díky nebojácnosti destrukční čety a mnoha letech jeho ukrývaní, se na něj můžeme nyní podívat i my. 

Pro návštěvníky bude také připravena speciální letecká škola s reálným simulátorem MiG-21 i 3G trenažérem pro simulaci stavu beztíže a dezorientace v prostoru, jež zažívají stíhací piloti či kosmonauti.

Stručné představení exponátů výstavy:


Letadla – výstava uvede několik letadel, mezi nimi bude vévodit legendární nadzvukový letoun, který se zúčastnil mnoha ozbrojených konfliktů a válek, jehož služeb využívalo více než padesát armád z celého světa k ochraně svých území. Mig-21MF - známý také v kódu NATO jako Fishbed-J.

Letecká škola - na výstavě „S hlavou v oblacích“ si návštěvníci mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je být skutečným pilotem stíhačky! K dispozici budou mít reálný simulátor proslulého stíhacího letounu MiG-21 i 3G trenažér pro simulaci stavu beztíže a dezorientace v prostoru, jež zažívají stíhací piloti a kosmonauti.

Letecké motory – kromě proudového motoru jednoho z nejznámějších cvičných stíhacích letounů světa - Aero L-39 Albatros či pístového motoru z české legendy  „Čmeláka“, bude možno poprvé spatřit unikátní exponát pocházející z vrtulníku Mi-8, jenž je spojen s tragickou událostí z roku 1977, kdy po jeho zřícení zemřela Viera Husáková - tehdejší manželka osmého československého prezidenta Gustáva Husáka. Ten celý vrtulník poté nechal spálit napalmem a jen díky nebojácnosti destrukční čety a mnoha letech jeho ukrývaní, se na něj můžeme nyní podívat i my. 
 
Letecký trenažér nevyčíslitelné hodnoty - D – 4 Link Trainer je jeden z posledních tří dochovaných trenažérů pro 1. generaci britských proudových stíhačů na celém světě. Tento exponát má v dnešní době již nevyčíslitelnou hodnotu. Pilot v něm byl zavřený, viděl pouze přístroje a podle jejich hodnot musel odstartovat, doletět na vytyčený cíl a bezpečně přistát, aniž by cokoliv z kokpitu viděl.

Piloti posledních 100 let – aby si návštěvníci mohli udělat komplexní představu o historii vývoje vybavení pro piloty, budou se zde moci seznámit i s 5 piloty. 5 fascinujícími postavami z 1. a 2. světové války, z první generace poválečné éry proudových letadel, specialistou určeným pro přežití ve stratosféře až po současného pilota s protipřetlakovými kalhotami a přilbou se zaměřováním. Interesantním doplňkem jistě budou obsáhlé výbavy pro přežití katapultovaných pilotů.

Světově unikátní kokpity
– nasát atmosféru fascinujícího světa pilotů budou moci např. i v kokpitu MiG-21MFN č.5603 (nejmodernější varianty MiGu-21), který je jediným kompletní kusem na světě. Pochází z jednoho z deseti modernizovaných MiGů-21, který byl v roce 2005 vyřazen, aby ustoupil novému JAS-39 Gripen, který ho nahradil v Armádě České republiky.