Ulpan uvádí... Peníze a válka vítězí nad pravdou a láskou: Sociální protesty v Izraeli roku 2011

28.1.2015, 19:00 – 20:30

Projekt pražského Ulpanu určený široké veřejnosti. Série přednášek přiblíží posluchačům izraelskou kulturu i různé aspekty života v Izraeli. Každý měsíc jiné téma a jiný přednášející.

Události léta 2011 představovaly zlomový bod ve vývoji izraelské společnosti v sociální i hospodářské oblasti. Izraelci se přidali k celosvětové vlně společenských protestů, demonstrace v Izraeli však měly svá specifika. Co zvedlo obyvatele Tel Avivu z kavárenských židlí a vyhnalo je demonstrovat a stanovat v ulicích? Proč se hnutí rychle rozšířilo z Tel Avivu po celé zemi? Jak se události léta 2011 odrazily v izraelské kultuře? Na tyto otázky odpoví a protesty do širšího kontextu uvede a některé z hlavních stimulů, jež protesty vyprovokovaly, objasní přednášející Ruth Ben Hadar.

Ruth Ben Hadar vystudovala Mediální a filmovou vědu na Telavivské univerzitě. Zabývá se současným filmem a moderní kulturou. V současnosti vyučuje hebrejštinu v pražském Ulpanu a dokončuje studium filmové vědy na FF UK. Je také jednou z iniciátorek projektu Ulpan uvádí...

Ulpan uvádí... je projekt pražského Ulpanu určený široké veřejnosti. Série přednášek přiblíží posluchačům izraelskou kulturu i různé aspekty života v Izraeli. Každý měsíc jiné téma a jiný přednášející. Přednášky ohlášené na tento semestr budou věnovány izraelské poezii, filmu, sociologii a politice. Přednášky proběhnou v českém jazyce.
Projekt je realizován díky grantu NFOH.
Vstup zdarma.