Výstava Hrady a zámky objevované a opěvované v Jízdárně Pražského hradu

15.1.2015 – 15.3.2015, 23:59

Velkolepá výstava je řešena jako putování tisíciletou historií českých zemí, deseti etapami reprezentovanými šesti sty nejvýznamnějšími a nejkrásnějšími předměty spojenými s hrady a zámky na našem území. Docenění pokladů, které jejich zdi uchovávají, napomůže i hudba a poezie umělců minulých staletí, opěvujících slávu a hodnoty české minulosti.

Cena vstupenky: 80, 150 Kč

První část expozice uvádí návštěvníka do hlubin věků, do doby zachované pouze v mytologii a archeologických nálezech. Její perlou, nejvýznamnějším exponátem, na který se zaměřuje pozornost všech, je Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky ze 13. století, nejstarší zachovaná verze textu, v němž se objevuje praotec Čech, mytická postava muže, který přivedl svůj lid do země a po němž nesou Čechy své jméno. Středověk, dobu hradů, jako jsou Přimda, Zvíkov nebo Pernštejn, Křivoklát, Trosky, pevnosti a zároveň sídla pánů ovládajících zemi rozkládající se pod nimi, ilustruje především tzv. karlštejnský poklad, soubor prvotřídního vybavení a liturgických předmětů hradu Karlštejn, ikony české státnosti. O každodenních zápasech téže doby vypovídají zase mohutná karlštejnská vrata, jež pamatují i kroky císaře Karla IV. Obrazy Mistra Theodorika a relikviář sv. Maura, cenná zlatnická památka z Bečova, nalezená při opravě hradu v osmdesátých letech minulého století, donutí k přemýšlení o věcech nadčasových. Symbolem renesance, období přeměny hradů ve výstavné zámky obklopené zahradami a parky, je kovaná pestrobarevná mříž zdobící studnu zámku v Jindřichově Hradci.

Detail mříže studny na zámku v Jindřichově HradciBaroko zastoupí na výstavě Braunova alegorie Pýchy, barokní a klasicistní životní styl, kdy majitelé sídel shromažďovali umělecká díla a kuriozity z celého tehdy známého světa a předznamenávali tak vznik moderních galerijních sbírek, dokládají největší poklady a umělecká díla zámků Kratochvíle, Bučovice, Český Krumlov aj. Ve druhé polovině 19. století se zámecké areály proměňovaly v centra hospodářských velkostatků, ale současně se stávaly rodovými památníky i vyhledávanými cíli romantických umělců, zachycenými například v deníku Karla Hynka Máchy. Moderní život ve starých kulisách doloží automobil Benz Karla V. ze Schwarzenbergu a překotné změny 20. století závěť prezidenta Masaryka, Plečnikovy plány úprav Pražského hradu i zápisy na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Výstava, na níž je historie země nahlížena optikou vývoje šlechtických sídel, umožní zhlédnout pohromadě na jednom místě nejvýznamnější a nejkrásnější exponáty z hradů a zámků celé republiky. Čeští návštěvníci díky ní možná poprvé na vlastní oči uvidí věci, o kterých se učili už na základní škole – a návštěvníci ze zahraničí zde mohou to nejlepší z České republiky objevit za jediný den. Nabídku programů pro rodiny s dětmi (konají se každou druhou a čtvrtou sobotu, tedy 10. a 24. 1., 14. a 28. 2. a 14. 3. 2015) a pro školy najdete na stránce vzdělávací programy, "ochutnávku" výstavních exponátů nabízí fotogalerie.

Komentované prohlídky výstavy pro veřejnost s autorem a hlavním kurátorem výstavy Petrem Pavelcem nabízejí možnost podrobně se seznámit s jednotlivými tematickými okruhy expozice a vystavenými skvosty z hradů a zámků, a tak hlouběji poznat jejich historii a krásu. Účast na těchto speciálních prohlídkách, které proběhnou v pondělí 12. ledna, 26. ledna, 9. února, 23. února a 9. března, vždy ve 12 a v 15.30 hodin, si laskavě rezervujte.

To nejkrásnější z českých hradů a zámků
Vaši hrdost probudí z hlubokého spánku
Šest stovek střípků nesmrtelných skvostů
Ze sta starých sbírek, jimž vzdáváme poctu
Objevujme znovu dědictví českých vládců
Opěvujme zručnost pradědečků našich otců

Otevřeno

denně včetně pondělí 10–18 hodin
(s výjimkou 24. 12. 2014, 26.1.2015, 27.1.2015)

Vstupné

Základní kategorie:

    plné                  150 Kč
    snížené              80 Kč
    rodinné             300 Kč
    školní skupiny (max. 30 žáků)   20 Kč za žáka, 2 dospělí jako doprovod zdarma