Evropské město kultury Plzeň 2015 - bombastické zahájení akce!

16.1.2015 – 18.1.2015, 23:59

Evropské hlavní město kultury otevře v Plzni 17. ledna hlas nových zvonů, největší videomapping u nás či adrenalinový kousek švýcarského provazochodce.

O víkendu 16. až 18. ledna se Plzeň otevře jako Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Velkolepé slavnostní zahájení v režii uměleckého ředitele projektu Petra Formana proběhne v  sobotu 17. ledna pod širým nebem v historickém centru západočeské metropole. Nejprve se na náměstí Republiky sejdou čtyři průvody symbolizující plzeňské řeky, poté se na celé ploše rozehraje strhující podívaná, které se zúčastní přes 150 českých i zahraničních herců, akrobatů, hudebníků a dalších umělců. Diváci mimo jiné uvidí adrenalinové vystoupení švýcarského provazochodce Davida Dimitriho nebo největší videomapping u nás z dílny 3dsense, který na ploše 5.000 m2 oživí nejen katedrálu, ale i domy okolo. Zahájení doprovodí premiéra původní skladby skladatele Marka Ivanoviče Symfonie zvonů v podání Plzeňské filharmonie, která vyvrcholí prvním rozezněním nových zvonů umístěných v Katedrále sv. Bartoloměje díky veřejné sbírce Ze srdce zvon. Na ceremoniálu se podílí řada dalších renomovaných tvůrců - například kostýmní výtvarník Jan Pištěk, ředitel Barcelonské cirkusové školy Roberto Magro nebo scénárista Ivan Arsenjev. Od 18.30 hodin ožije celé město venku i v desítkách klubů, restaurací a kaváren bohatým programem - koncerty, tančírnami, puntíkatým plesem i nejrůznějšími party. Připraveny jsou také večerní prohlídky výstav a muzeí, autorská čtení a besedy, venkovní ledový bar Františka Bálka s ledovými sochami, večerní varhanní koncert v katedrále a vystoupení několika hvězd české hudební scény, jejichž jména budou pro diváky překvapením. Kromě sobotního zahájení čekají na české i zahraniční návštěvníky po celý víkend od pátku do neděle na mnoha místech Plzně další zajímavé a nevšední zážitky - první možnost vidět rozsáhlou retrospektivní výstavu Ateliér Jiřího Trnky, netradiční procházky s výkladem po známých i neznámých místech Plzně, oslava narozenin umění Art´s Birthday, veselice v Plzeňském Prazdroji nebo setkávání s plzeňskými osobnostmi.

16. 1. 2015 – Zahříváme Plzeň

Otevírání města předznamenají v pátek odpoledne Sousedské a architektonické procházky s netradičním výkladem. Zájemci se vydají například Po stopách plzeňského piva, Z Lochotína na Roudnou napříč historií, na architektonickou procházku na plovárnu nebo se dozví, jak se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury. Večer bude patřit celosvětové oslavě narozenin umění Art´s Birthday v Papírně a vernisáži výstavy Na plzeňské paletě v Domě hudby.

17. 1. 2015 - Otevíráme Plzeň

Sobotní program začne v 10 hodin v Galerii města Plzně a Galerii Jiřího Trnky otevřením unikátní výstavy Ateliér Jiřího Trnky. Od 11 hodin si návštěvníci mohou užít veselici na nádvoří Plzeňského Prazdroje a v té době začne také ožívat sadový okruh, kde bude k vidění kulturní program a prezentace organizací z Plzně i celého kraje. Při tvorbě ledového baru a ledových soch tu mohou návštěvníci sledovat akademického sochaře Františka Bálka a jeho evropské kolegy.

Odpolední část Prameny začíná v 16 hodin. Čtyři průvody, které symbolizují čtyři plzeňské řeky i tradice města, vyjdou ze směru čtyř plzeňských čtvrtí (Doubravka, Slovany, Bory a Lochotín) a setkají se na náměstí Republiky. Zastoupeny v nich budou kulturní spolky, sportovci, historické či alegorické vozy a více než 50 škol spolu s dalšími nadšenci z celého Plzeňského kraje. 

Pro jeden z průvodů vyrobilo téměř 40 studentů a pět pedagogů ze SOU Plzeň celkem 68 lodí, které originálním způsobem vyzdobili žáci základních a základních uměleckých škol, děti z dětských domovů a dalších organizací. 17. ledna se stanou posádkami a vyplují odkostela U Ježíška.  Na shromaždišti ve zhruba hodinovém programu uvidíte performance Pavla Černého s jeho velrybami, představení Divadla Alfa, disco zatančí dívky ze skupiny Unique Plzeň, své taneční umění ukáže i Step by Step Kamily Borovské, Sportovní gymnázium Plzeň pak vyslalo své judisty. V průvodu zahrají bubeníci Tam Tam orchestra, Divadlo Alfa bude celou cestu do centra hrát na svém vyzdobeném a ozvučeném voze loutkové představení, čeká vás fireshow Infinitos, veselí chůdaři v pestrobarevných kostýmech a spousta dalších překvapení.

Shromaždiště průvodu z Doubravky se nachází na ulici U Prazdroje (v úrovni čerpací stanice OMV). Již od 11 hodin bude probíhat na nádvoří Plzeňského Prazdroje program s  ukázkami pivovarských řemesel a českou zabijačkou, zahraje plzeňský lidový soubor Mladina. Po 15. hodině diváky pobaví orchestr Péro za kloboukem i Divadlo Studna se svými ptáky či pětičlenná plzeňská skupina Estela Fuego svým proplétáním pohybu s ohněm. V průvodu, který vyjde směrem do centra po 16. hodině, půjdou členové Sokolské župy Plzeňské, pivovarský povoz tažený koňmi, bubenická skupina Takita Taka z Plzně, obrovská loutka anděla či chůdaři v andělských kostýmech.

Na více než hodinový kulturní program se můžete těšit i na shromaždišti u Kauflandu na Roudné (v úrovni prodejny M. A. T.), kde zazpívá Dominika Kožešníková, představí se členové projektu Happy Handicap či akrobatické vystoupení s ohněm a hudbou V.O.S.A. Theatre. Průvod vyrazí za zvuku bubnů Muerta Mente s chůdaři v kostýmech, fireshow Infinitos, hudební vystoupení na skotské dudy a další.

Historické hasičské vozy, autobus RTO, mopedy z Moped Clubu Chotěšov a Divočáků z Vejprnic, jeepy a vůz ČRo Plzeň vyjedou z nám. Míru směrem k nám. T. G. Masaryka, kde bude shromaždiště průvodu z Bor, aby se zde ukázaly v plné kráse všem přítomným. V doprovodném programu vystoupí se svými scénkami DS Štace z Kaznějova, kapela Skavare (ska), Amanitas se svou extravagantní show a bubeníci Tam Tam orchestra. V průvodu půjdou také plzeňští ragbisté Pilsen Patriots ve svých výstrojích, Dolníci města Stříbra, zahraniční studenti programu Erasmus, skupinka obyvatel Jihlavy, kteří přijedou pozdravit Plzeňáky a popřát jim vše dobré v roce 2015, obrovské svítící loutky, chůdaři v netradičních kostýmech a mnoho dalších.

Slavnostní zahájení vyvrcholí Symfonií zvonů, při které vystoupí více než 150českých i zahraničních umělců. Kostýmy pro dvě hlavní postavy, které mají symbolizovat Zvuk a Světlo, navrhuje výtvarník Jan Pištěk. Součástí celého představení bude největší videomapping v ČR z dílny studia 3dsense. Jeho celková projekční plocha na domy kolem náměstí, katedrálu a dvě velká plátna pokryje okolo 5000 m². Symfonii zvonů bude v 18 hodin korunovat emotivní okamžik, kdy Plzeňané společně poprvé uslyší zvuk nových zvonů v katedrále sv. Bartoloměje. Zvony se na věž vrací po dlouhých 70 letech díky veřejné sbírce Ze srdce zvon, ve které obyvatelé města věnovali kolem 10 milionů korun. „Plzeň žije pořízením nových zvonů více než rok. Nemohli jsme si přát nic krásnějšího a dojemnějšího, než zahájit projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 rozezněním zvonů, které mohly být vyzdviženy do věže katedrály sv. Bartoloměje díky velkorysosti, vstřícnosti a sounáležitosti občanů našeho města,“ uvádí první náměstek primátora Martin Baxa.

 „Kapacita náměstí je kolem 15 tisíc lidí, počítáme s tím, že další desítky tisíc návštěvníků budou moci slavnostní zahájení pohodlně sledovat na velkokapacitních LED obrazovkách umístěných v sadovém okruhu v těsném sousedství hlavního náměstí,“ zve umělecký ředitel projektu Petr Forman.

Od půl sedmé bude program pokračovat na desítkách míst v centru města - Velkou puntíkatou tančírnou v Besedě, electro swingem v Pekle, písničkami s harmonikou Josefa Pospíšila v hotelu Slovan, taneční večerem se současnými hity v Alfě, večerem s DJ Seanem Brownem v Papírně, varhanním koncertem Adama Viktory přenášeným na náměstí a mnoha dalšími akcemi, včetně večerních prohlídek výstav a muzeí nebo autorským čtením v knihovně. Připraven bude i ledový bar sochaře Františka Bálka či ochutnávky české a evropské kuchyně.

18. 1. 2015: Užijte si Plzeň!

Nedělní program začíná po poledni, kdy si lidé v rámci akce Setkávání mohou přijít popovídat v kavárnách a klubech se zajímavými osobnostmi spojenými s Plzní. Budou mezi nimi například Dan Bárta, Milan Knížák nebo Václav Chaloupek. Připraveny jsou i další Sousedské procházky. Dům hudby nabídne setkání Plzně 2015 s její předchůdkyní Rigou – Evropským hlavním městem kultury 2014. Na závěr se uskuteční koncert skupiny Mandrage v Divadle Pod Lampou.

Doporučení pro návštěvníky

Kapacita náměstí Republiky je omezená. S ohledem na bezpečnost účastníků a také proto, aby co nejvíce lidí mohlo sledovat slavnostní zahájení v sobotu 17. ledna přímo na místě, nebudou tentokrát na hlavním náměstí žádné gastronomické služby ani sociální zařízení. Veškeré tyto služby umístí organizátoři v dostatečném počtu i kapacitě v sadovém okruhu (Smetanovy sady, Kopeckého sady, Šafaříkovy sady, Křižíkovy sady). Kvůli organizaci průvodů bude však přístup do sadového okruhu možný pouze ulicemi Goethova, Martinská a Jungmannova.

„S ohledem na očekávanou návštěvnost bychom rádi požádali rodiny s dětmi, tělesně postižené, osoby se zvýšenou citlivostí na davy lidí, stísněné prostory či světelné a zvukové efekty, aby z důvodu vlastního komfortu a bezpečnosti účast přímo na náměstí zvážili. Společný moment Symfonie zvonů budou moci pohodlně sledovat na obrazovkách umístěných v sadovém okruhu, kam bude celá akce přenášena on-line. Připravili jsme i jednu obrazovku určenou neslyšícím, na které bude program tlumočen do znakové řeči. Ta bude umístěna ve Smetanových sadech,“ upozorňuje Pavla Kormošová, produkční slavnostního zahájení.

Organizátoři úzce spolupracují se všemi složkami Integrovaného záchranného systému, Policií ČR i Městskou policií. Oranžové stany IZS, kam se mohou uchýlit lidé ve zdravotní nouzi, najdou návštěvníci v případě potřeby v sadovém okruhu.

Dopravní omezení a opatření v centru města

Produkční a technické přípravy Slavnostního zahájení probíhají již od začátku roku 2014 a podílejí se na nich desítky městských, krajských i celostátních institucí a organizací.

Parkování bude na náměstí Republiky částečně omezené už od 7. ledna, kompletní zákaz bude platit od 14. ledna. Ve dnech slavnostního zahájení bude centrum města pro automobily zcela uzavřené a organizátoři doporučují všem použít městskou hromadnou dopravu. Ta bude ale večer 16. a v sobotu 17. ledna také částečně omezena, k jejímu posílení naopak dojde po skončení akce, kdy se návštěvníci budou dopravovat domů. V určitých časových úsecích bude uzavřen i individuální průjezd městem a také pěší vstup na plochu náměstí.

„Všechna opatření jsou vzhledem k bezpečnosti obyvatel i návštěvníků akce nutná, snažíme se je ale vždy omezit na nezbytně dlouhou dobu. Všem obyvatelům Plzně i podnikatelům a provozovatelům v centru velmi děkujeme za pochopení i spolupráci,“ říká za tým Plzně 2015 Pavla Kormošová.

Pro návštěvníky města budou 17. 1. připravena záchytná parkoviště ze směrů Praha, Karlovy Vary, Písek a Domažlice. Městská hromadná doprava z těchto parkovišť bude rovněž posílena.

Podrobné informace o programu i dopravních omezeních jsou k dispozici na www.plzen2015.cz