Tuny oceli a pedály

29.12.2018 – 31.12.2019, 23:59

Největší exponát Technického muzea Liberec jste jistě nepřehlédli. Jde o rolbu Ratrac švýcarské výroby a její historie je opravdu zajímavá...

Vyrobil jí švýcarský specialista na sněžné rolby firma Ratrac v roce 1971 a o rok později ji vystavil na Brněnnském strojírenském veletrhu. Tam si jí vybrali liberečtí radní a koupili jí. Rolba pak až do devadesátých let sloužila při údržbě lyžařských svahů v areálu pod Ještědem. Její současný majitel ji našel ve zbědovaném stavu a nelitoval času ani peněz, aby jí opět navrátil původní krásu. Rolbu pohání benzínový motor Ford, poháněna je zadní náprava od které jsou poháněny i pásy. Tato rolba podle osobních svědectví hrála i ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Pozorní návštěvníci uvnitř kabiny objeví bundu lyžařského instruktora ze 70. let...

Mezi další vozidla patří například překrásná expozice věnovaná městské hromadné dopravě ve městech Liberec a Jablonec nad Nisou, vytvořená libereckým Bovera Clubem. Dozvíte se věci, které jste možná o tramvajích ještě nevěděli a do makkety první liberecké tramvaje se můžete také postavit a zazvonit si nožním zvonkem.

Zapomenout nesmíme na expozici jízdních kol, která není velká svým rozsahem, ale nabízí opravdu exkluzivní kousky z dob, kdy se kolo teprve začínalo stávat běžnou součástí života. Určitě si všimněte světlometu, kterýopravdu funguje na svíčku. Vystaveným krasavcem je kolo značky Phänomen vyrobené v nedaleké Žitavě anebo dámské kolo značky Jeschken, tedy Ještěd, které v logu nese siluetu starého Ještědu.

V muzeu najdete například nápravu pro nákladní automobily a motor konstrukce LIAZ, které vystavují podniky Gall a Tedom.

Za zmínku určitě stojí i sbírka modelů automobilů, převážně v měřítku 1:87, čítající na tisíc autíček, doplněná o výstavku modelů a hraček z exotických zemí. Vaše oko se tak může potěšit kousky z Japonska, Austrálie, Indie, Brazílie, Ruska, nebo Polska.

Otevírací doba 

út – ne 10:00h -17:00h