Retrospektiva díla Jiřího Trnky v Plzni

17.1.2015 – 10.5.2015, 23:59

Rozsáhlou výstavu „Ateliér Jiřího Trnky“, která kompletně shrne osobnost plzeňského rodáka a světově uznávaného výtvarníka Jiřího Trnky, vytvořil tým špičkových umělců.

S autorem konceptu výstavy Janem Trnkou spolupracuje držitel Českého lva za film Alois Nebel Noro Držiak, architekt Miroslav Vavřina, který se naposledy podepsal např. pod instalaci výstavy Bohuslava Reynka, nebo kurátor Marcel Fišer z Galerie výtvarného umění v Chebu. Výstava se otevírá veřejnosti 17. ledna 2015 v Galerii města Plzně a Galerii Jiřího Trnky a potrvá do 10. května 2015.

Unikátní multimediální výstava je věnovaná dílu a životu tohoto světově proslulého autora animovaných filmů, výtvarníka a ilustrátora a zachycuje v klíčových okamžicích a životních tématech napříč celou jeho životní a tvůrčí dráhou. Kolekce vystavených děl zahrnuje přes tři stovky originálních artefaktů, například původní divadelní loutky z 20. a 30. let dvacátého století, obrazy, grafiky a plastiky, původní filmové loutky, ucelenou sbírku originálních ilustrací, multimediální instalace s motivem životních okamžiků Jiřího Trnky, kolekci digitalizovaných filmů či stylizované kopie filmového, řezbářského a výtvarného ateliéru Jiřího Trnky. Diváci uvidí například klíčové obrazy Betlém, Očarovaný, Trůn, jedinečné plastiky Pseudolus, Prales či sv. Jiří, slavné ilustrace z knih Andersenovy pohádky, Karavana Fimfárum a desítek dalších publikací nebo půvabné filmové loutky z kultovních filmů Staré pověsti české, Špalíček, Bajaja, Ruka a dalších.

Autor projektu, syn Jiřího Trnky, výtvarník Jan Trnka vysvětluje: „Kromě množství exponátů dáváme důraz na atraktivní audiovizuální projekce a interaktivní instalace. Návštěvník se kupříkladu ocitne v dobovém studiu loutkového filmu, které obsahuje i repliku původního pracoviště animátorů, doplněnou o současnou techniku, která umožní návštěvníkům vyzkoušet si jejich náročnou práci. ” Z architektonicko-scénografického hlediska jsou asi nejvýraznějším prvkem expozice dvě rozměrná ateliérová okna s nově vytvořenými animacemi: výhledem do reálné „živé“ krajiny, která rozšiřují ateliér o iluzi exteriéru.

Prostřednictvím filmových a animačních kouzel se divák ocitne v minulosti vzdálené desítky let, vstoupí do umělcovy snové reality, setká se s protagonisty jeho filmů a ilustrovaných knih, spatří na pár okamžiků svět jeho očima.

„Vzdát hold takové osobnosti, jako je Jiří Trnka, považuji za povinnost projektu Evropského hlavního města kultury. Trnkovo dílo je navíc jedinečným pojítkem tradice a novátorské budoucnosti, což dokazuje i složení tvůrčího týmu. Chceme se Trnkou nechat inspirovat v naší práci se současnými animátory, v oblasti digitálního umění a v objevném myšlení postaveném na řemeslné dokonalosti,“ říká programový ředitel projektu Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Výstavu Ateliér Jiřího Trnky připravují na základě konceptu a scénářů Trnkova syna Jana plzeňské sdružení Animánie, Galerie města Plzně a Galerie Jiřího Trnky. Výstava je součástí jednoho z osmi vlajkových programových projektů Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015. Součástí tohoto vlajkového projektu je také výstava Zahrada 2 Matyáše a Jana Trnkových a digitalizace filmu Staré pověsti české ve spolupráce s Národním filmovým archivem.

Navštivte také Výstavu Zahrada 2 v plzešké Západočeské galerii